Jakoś ostatnio coraz mniej u nas jest przepisów z drobiu. Nie wiem do końca z czego to wynika, dlatego postanowiliśmy trochę nadrobić serwując przepis na piersi indyka z kukurydzą w sosie śmietanowym. Przygotowuje się je ekspresowo i jest to super propozycja na urozmaicenie codziennych obiadów. Dodatkowo nasze dzieciaki uwielbiają ten przepis, a zawdzięczamy to z pewnością słodkiej kukurydzy. Z resztą połączenie kukurydzy, przyprawy curry i sosu śmietanowego to kombinacja smaków której nie da się zepsuć, a składniki łączą się idealnie. Na koniec pozostaje mi już tylko polecić ten przepis i zachęcić do jego wypróbowania 😉
Magda
The form you have selected does not exist.
Składniki na piersi indyka z kukurydzą w sosie śmietanowym:
- 400 g piersi z indyka
- 1 główka cebuli
- 1 puszka kukurydzy
- 400 ml śmietanki 30%
- 1 pęczek pietruszki
- 1 łyżeczka curry
- 1/2 łyżeczki płatków paprykowych
- sól i pieprz
- oliwa
Zaczynamy od pokrojenia piersi indyka w kostkę 2×2 cm i podsmażenia jej na oliwie.
Gdy indyk zacznie się rumienić dodajemy do niego pokrojoną w kostkę cebulę.
Następnym krokiem będzie odcedzenie kukurydzy z zalewy i dodanie jej do mięsa.
Kolejnym krokiem będzie dodanie do patelni całej śmietanki oraz curry. Od czasu do czasu mieszamy redukując sos do pożądanej konsystencji.
Na koniec dodajemy posiekana pietruszkę i doprawiamy całość do smaku solą, pieprzem oraz płatkami paprykowymi.
Piersi indyka z kukurydzą są już gotowe. Smacznego!
Gotowe danie proponujemy podawać z ryżem.