Każdy z nas ma swoje rytuały, naszym domowym rytuałem jest przekąska do ulubionego serialu. Jako, że czasu ani na większą ilość seriali ani na specjalne siedzenie przy garnkach nie ma, poświęcamy na to jeden wieczór w tygodniu. Aby umilić sobie tą przerwę w oglądaniu bajek, gdy mała M idzie spać mamy tą chwilę aby spędzić ją właśnie na tym. Wcześniej któreś z nas pichci coś smacznego i błogo zasiadamy przed TV. Zastanawiając się nad kolejną przekąską w celu urozmaicenia sobie wieczoru /i ze względu na nasze zamiłowanie do muffinek w każdej postaci/ po raz kolejny pokazujemy Wam mega przepis i niestety dla fanów wyrobów cukierniczych ponownie nie będzie on w słodkiej odsłonie 😉 Kukurydziane muffinki, a co najbardziej w nich lubimy to fakt, iż smakują tak samo dobrze na ciepło jak i zimno. Mój M uwielbia taką przekąskę do zimnej buteleczki złocistego napoju 😉
Składniki na kukurydziane muffinki /12 sztuk /:
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki kukurydzy z puszki
- 1 jajko
- 1 1/2 szklanki oleju
- 1 1/2 szklanki ostudzonego klarowanego masła
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
Zaczynamy od wymieszania osobno mokrych i suchych składników. W jednej misce łączymy mleko, masło, olej i jajko. W drugiej misce łączymy obie mąki, sól, sodę, proszek do pieczenia i cukier. Łączymy mokre składniki z suchymi i dodajemy kukurydzę. Delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy po czym równomiernie rozprowadzamy w posmarowanej masłem formie na muffiny. Pieczemy w 200C przez 15 min. do momentu zarumienienia się muffinek.
To bedziemy robic muffinki w ten weekend!!!! Super fotka w akcji M!!!!!
Spróbuję zrobić 🙂 !