Pasta z makreli z kukurydzą to ekspresowy pomysł na smaczną przekąskę. Ten bardzo aromatyczny przysmak jednym pociągnięciem urozmaici nie jedną kromkę chleba. Potrzebne jest tylko kilka składników i pasta jest już gotowa do zjedzenia. Uwielbiam ją zabierać ze sobą do pracy na drugie śniadanie, za to Maciek to nocny podjadacz, dlatego dosłownie muszę ją przed nim chować 😉
Magda
PS. Dodatkowo proponuję również skorzystać z innych przepisów na nasze pasty do chleba i nie tylko:
- pasta z fasoli i ciecierzycy
- pasta z cieciorki z prażonym słonecznikiem
- pasta jajeczna
- pasta z czerwonej fasoli i papryki
Pasta z makreli i kukurydzy, składniki:
- 1 makrela
- 1 jajko
- 1 mała cebula
- 3 łyżki kukurydzy
- 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
- 3 łyżki majonezu
- sól i pieprz do smaku
Na początek wstawiamy do gotowania jajko.
W międzyczasie obieramy makrelę ze skóry, następnie widelcem odłączamy mięso od ości. Staramy się robić to jak najdokładniej aby później uniknąć niespodzianek w postaci ości w gardle.
Gdy makrela jest już obrana, wrzucamy ją do miski.
Następnie dodajemy posiekaną drobno cebulkę, odsączoną z zalewy kukurydzę, czosnek niedźwiedzi oraz posiekane jajko. Do tego dodajemy majonez oraz przyprawy do smaku i całość dokładnie mieszamy.
Pasta z makreli najlepiej smakuje po jakiejś godzinie, a nawet dwóch, gdy wszystkie smaki dobrze się przegryzą, ale już na wstępie wspomniałam, że można ją zajadać również od razu. Smacznego!