Takie przekąski tygryski lubią najbardziej! Jest to nasz fast food w zdrowym wydaniu 😉 Kulki z kaszy jaglanej z kukurydzą to super sycąca przekąska dla całej rodziny. Dzieciaki je uwielbiają, z resztą nie tylko one, bo kto nie lubi w potrawach chrupiącej skórki z aromatycznym miękkim środkiem? Dodatkowo zajadać je można bez niczego lub z ulubionym sosem. My polecamy serwować je z dipem czosnkowym lub sosem blue cheese. Nasze dzieciaki wpylają te kulki także z ketchupem., więc co kto lubi 😉 Musze tylko podkreślić, że sprawca tego przepisu jest mój mięsożerca – Maciek. Jest to najlepszy dowód na to, że nawyki żywieniowe i chęć na różne smaki można zmienić dosłownie w każdym!
Magda
P.S. Dodatkowo zachęcam do wypróbowania przepisów na: kaszę jaglaną z gruszkami i orzechami oraz piersi kurczaka faszerowane kaszą jaglaną. A dla osób lubiących przepisy przygotowywane w głębokim oleju zachęcam do spróbowania tych przepysznych pieczarek w cieście piwnym, których po prostu trzeba spróbować!
The form you have selected does not exist.
Składniki na kulki z kaszy jaglanej z kukurydzą:
- 200 g kaszy jaglanej /2 woreczki/
- 1 puszka kukurydzy
- 1/2 łyżeczki płatków chilli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 3 jajka
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia na głębokiej patelni lub we frytkownicy
Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu i pozostawiamy do ostygnięcia.
Następnie kukurydzę odsączamy z zalewy i blendujemy na prawie gładką masę.
Do ostygniętej kaszy dodajemy kukurydzę, wszystkie przyprawy oraz jedno jajko. Całość dokładnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników.
Z uzyskanej masy formujemy kulki.
Każdą kulkę z osobna obtaczamy w jajku a następnie w bułce tartej.
Na koniec kulki z kaszy jaglanej smażymy na złoty kolor na głębokim oleju w 160C.
Gotowe! Smacznego 🙂
P.S. Polecamy również spróbować naszych przepisów na kaszę jaglaną z gruszkami i orzechami jako przepyszne śniadanie/deser oraz na faszerowane piersi z kurczaka na wyśmienity obiad!
Brzmi pysznie, ale ja jednak takie kulki upiekłabym w piekarniku. Smażenie na głębokim tłuszczu totalnie mi nie służy. Ale przepis jak najbardziej leci na listę „do zrobienia” 🙂
Pieczonych nie próbowałam, trzeba będzie spróbować! Daj nam znać jak wyszły 🙂