Biała kiełbasa jest nieodłącznym elementem świąt Wielkanocnych. Zawsze, może w różnych formach, ale zawsze towarzyszy nam na świątecznym stole. Ja, najbardziej lubię ją w wersji pieczonej z taką mocno wypieczoną chrupiącą skórką i miękkim środkiem, podawaną na gorąco. Biała kiełbasa pieczona w kapuście kiszonej to przepis na tradycyjne aczkolwiek zawsze smaczne połączenie kiełbasy z kapustą. Gdy położycie surową białą kiełbasę na kapuście, nakłujecie ją, a jej soki połączą się w trakcie pieczenia z kapustą, otrzymacie coś niesamowitego w smaku! Nawet Magda, która uważała, że to będzie dla niej „zbyt ciężkie” wyjadała później samą kapustę z naczynia żaroodpornego- a to znaczy, że na serio danie wychodzi rewelacyjnie. Dodatkowo po więcej wielkanocnych przepisów zapraszam do wpisu na NAJLEPSZE PRZEPISY NA WIELKANOC. Polecam!
Maciek
P.S. Dodatkowo podrzucam kilka innych pomysłów na białą kiełbasę w roli głównej:
- pieczona biała kiełbasa z papryką i pieczarkami
- biała kiełbasa w sosie śmietanowym
- klops nadziewany białą kiełbasą
- wielkanocna biała kiełbasa w odchudzonej wersji
- żurek wielkanocny
- koreczki z jajkiem i białą kiełbasą
Biała kiełbasa pieczona w kapuście kiszonej, składniki /8 porcji/:
- 1 kg / 8 sztuk białej surowej kiełbasy
- 1 kg kiszonej kapusty
- duża cebula
- 2 łyżki oliwy
- 250 ml bulionu
- 2 łyżki masła
- 8 łyżeczek chrzanu
- 2 liście laurowe
Zaczynamy od usmażenia na oliwie w głębokiej patelni pokrojonej w kostkę cebuli na złoty kolor.
Następnie gdy cebula się usmaży do patelni dodajemy 2 łyżki masła oraz odsączoną i przepłukaną kapustę kiszoną.
Po 5 minutach zalewamy kapustę bulionem i dodajemy liście laurowe.
Następnie dusimy tak całość przez ok 20 minut.
Po tym czasie, przekładamy kapustę do naczynia żaroodpornego wyjmując z niej wcześniej dodane liście laurowe.
Następnie układamy na kapuście surowe kiełbasy, kładąc pod każdą z nich łyżeczkę chrzanu. przed pieczeniem nakłuwamy kiełbasę.
Białą kiełbasę pieczemy pod przykryciem w 180C przez 40 minut a następnie 35 minut w 200C.
Biała kiełbasa pieczona w kapuście kiszonej gotowa! Smacznego!