Biała kiełbasa w sosie śmietanowym to nasz kolejny pomysł na szybki obiad dla całej rodziny. Do zrobienia tego przepisu będzie nam potrzebne tylko kilka składników i jedna patelnia. Biała kiełbasa zazwyczaj podawana jest z cebulką i tradycyjnie z ziemniakami. Tym razem nasz przepis zawiera dodatkowo pyszny śmietanowo ziołowy sos, który odmienia całe danie i można je podawać na zmianę z ryżem. Do tej pory pokazaliśmy już Wam dwie wersje białej kiełbasy, obie pieczone czyli w wersji odchudzonej czyli białą kiełbasę z papryką i pieczarkami oraz wielkanocną z warzywami. Teraz przyszła pora na wersję gotowaną i smażoną w sosie śmietanowym. A Wy na jaką wersję białej kiełbasy byście się skusili?
Magda
Biała kiełbasa w sosie śmietanowym, składniki:
- 1 kg białej surowej kiełbasy
- 500 ml śmietanki 30%
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżka masła
- 1/2 pęczka pietruszki
Kiełbasę układamy na patelni jedna przy drugiej i zalewamy wodą do ok. 3/4 jej szerokości. Następnie gotujemy ją aż do odparowania wody, przewracając ją co jakiś czas.
Gdy woda odparuje dodajemy masło, pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy całość przez 2 minuty. Po minucie przewracamy kiełbasę na drugą stronę aby się równomiernie przysmażyła.
Kolejnym krokiem będzie dodanie śmietanki i wszystkich przypraw. Gotujemy jeszcze przez chwilę na małym ogniu do momentu aż sos zgęstnieje.
Białą kiełbasę podajemy z świeżo posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!