Prosto, szybko i przede wszystkim smacznie. Przekładana sałatka z papryką konserwową to przykład szybkiego dania, które zawsze się sprawdza na rodzinnych spotkaniach. Szczerze mówiąc nie wiem co mają w sobie przekładane sałatki ale bardzo je lubię. Fakt, że zazwyczaj przyrządzamy je na większe spotkania w gronie rodzinnym ale wtedy właśnie sprawdzają się nam idealnie. Dodatkowo połączenie szynki z jajkiem i majonezem to nasza baza a papryka konserwowa robi tu całą robotę 😉
Magda
Po więcej wielkanocnych inspiracji zapraszam do wpisu z naszymi najlepszymi przepisami na Wielkanoc. Dodatkowo podrzucam jeszcze jeden przepis na przekładaną sałatkę z pomidorami i szpinakiem.
The form you have selected does not exist.
Przekładana sałatka z papryką konserwową i jajkiem, składniki na ok. 2-3 porcje:
- 100 g papryki konserwowej
- 2 jajka
- 200 g szynki w kawałku
- 1/2 puszki kukurydzy
- 4 rzodkiewki
- pęczek świeżego koperku
- 2 łyżki majonezu
- pieprz czarny
Przygotowanie sałatki zaczynamy od ugotowania jajek na twardo.
Następnie paprykę konserwową odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę.
Kolejnym krokiem będzie pokrojenie w drobną kostkę szynki, posiekanie koperku i starcie na dużych oczkach tarki rzodkiewki.
Następnie gdy jajka się ugotują obieramy je ze skorupek i również kroimy w kostkę.
Kolejnym krokiem będzie układanie warstw.
Warstwy układamy w kolejności:
- papryka konserwowa
- szynka
- odsączona kukurydza
- jajko
- majonez
- pieprz czarny
- posiekany koperek
- rzodkiewka
Na koniec pozwólmy sałatce przejść się smakami odstawiając ją na jakiś czas do lodówki.
Przekładana sałatka z papryką konserwową jest już gotowa. Smacznego!