Klops nadziewany białą kiełbasą to pyszny pomysł na niewymagające dużo pracy danie obiadowe lub zimną przekąskę. Klops to prosta w przygotowaniu potrawa, która jest tradycyjnie serwowana na naszym wielkanocnym stole. Do tej pory przygotowaliśmy już dwie propozycje klopsa: z jajkiem i suszonymi pomidorami oraz z nutą paprykową i serem. W tym roku przyszła pora na nadzienie z białej kiełbasy i to połączenie świetnie się nam sprawdziło 🙂 Dodatek białej kiełbasy a właściwie soki jakie z niej się wydobywają w trakcie pieczenia dają mięsu ciekawy smak i dzięku nim mięso nie będzie suche. Koniecznie musicie spróbować!
Magda
P.S. Oprócz poniższego przepisu polecamy również inne pomysły na ciekawe dania wielkanocne w zakładce : WIELKANOC
Składniki na klops z białą kiełbasą:
- 1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- główka cebuli
- 1 bułka
- szklanka mleka
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka płatków chilli
- 2-3 surowe białe kiełbasy
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka majeranu
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 2 jajka
- masło do smażenia
- olej do smarowania
Zaczynamy od pokrojenia cebuli kostkę i podsmażenia jej na maśle na złoty kolor.
Bułkę namaczamy w szklance mleka.
Następnie do mięsa mielonego dodajemy jajka oraz przyprawy czyli: sól, pieprz, płatki chilli.
Kolejnym krokiem będzie odciśnięcie mleka z bułki i dodanie jej do mięsa.
Następnie całość mieszamy do połączenia się składników.
Tak przygotowane mięso dzielimy na dwie części.
Do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki na dnie układamy pierwszą część mięsa tworząc wgłębienie na kiełbasę.
Następnie do wgłebienia wkładamy kiełbasę i zgóry przykrywamy drugą częścią odłożonego mięsa.
Całość dokładnie przyciskamy dłońmi aby klops był zwarty.
Następnie z wierzchu smarujemy go olejem aby ładnie się przypiekł.
Klops nadziewany białą kiełbasą pieczemy w 200C przez 45 minut.
Na koniec delikatnie wyciągamy go z formy i znów pieczemy przez kolejne 15 min.
Gotowe. Klops podajemy na gorąco jako danie obiadowe lub po ostygnięciu w formie przekąski. Smacznego!