Roladki ze schabu z jabłkami to nasza kolejna propozycja na przygotowanie domowego obiadu z tego mięsa. Pyszne aromatyczne i proste w wykonaniu roladki to ciekawy pomysł na obiad dla całej rodziny. Przygotowuje się je naprawdę szybko, a później już tylko piekarnik ma zrobić swoje. Dodatkowo połączenie mięsa z owocami zawsze się sprawdza, a dodatek majeranku znacznie podkręca jego smak. Poniżej podrzucamy kilka naszych sprawdzonych pomysłów na roladki ze schabu których warto spróbować. Na koniec przyznam szczerze, że robienie roladek tak nam się wkręciło, że jestem w stanie zawinąć w nim prawie wszystko, ale spokojnie na blogu publikujemy tylko te w 100% sprawdzone przez nas przepisy także roladki ze schabu z jabłkami śmiało mogę tu polecić 😉
Magda
P.S. Poniżej polecamy nasze inne pomysły na roladki ze schabu:
P.S.2 a tu jeszcze dodatkowo nasze inne pyszne pomysły ze schabem w roli głównej:
- Schabowy z serem i pieczarkami
- Schab z pomidorami i zapiekanym serem
- Schabowe pod serową pierzynką
- Schab z cukinią
Składniki na roladki ze schabu z jabłkami:
- 5 plastrów schabu
- 2 jabłka
- 200 ml bulionu
- majeranek
- pieprz ziołowy
- sól i pieprz
- oliwa
- wykałaczki
Zaczynamy od umycia mięsa i potłuczenia go na cienkie plastry.
Następnie plastry mięsa przyprawiamy majerankiem, pieprzem ziołowym solą oraz pieprzem.
Jabłka myjemy i kroimy w ósemki. Odcinamy gniazda nasienne.
Teraz już możemy zabrać się za zawijanie roladek. Z węższego końca plastra mięsa kładziemy po dwa kawałki jabłka. Następnie zwijamy roladkę ciasno i na koniec przebijamy wykałaczką aby się nie rozwinęła.
Następnie tak zwinięte roladki obsmażamy z każdej strony na złoty kolor na oliwie.
Obsmażone roladki przekładamy do żaroodpornego naczynia i zalewamy je bulionem /bulion może być warzywny a może być mięsny według własnych upodobań/
Na koniec roladki ze schabu pieczemy w 200C przez 50 min.
Gotowe. Smacznego!