Przez te parę lat prowadzenia bloga chyba się przyzwyczailiście do tego, że lubimy szybkie przepisy. Jednym z takich ekspresowych jest też właśnie ta sałatka ryżowa z jajkiem i papryką. No bo bądźmy szczerzy, jeżeli przygotowanie jej trwa tyle co ugotowanie ryżu czyli +/- 15 minut to raczej jest to w przygotowaniu mega szybki przepis. 😉 Co jeszcze jest zaletą tej sałatki to to, że idealnie nadaje się zarówno jako przekąska, w pudełko do pracy jak i dodatek na imprezowy stół. W naszej kolekcji mamy już kilka tego typu pozycji, jak ta sałatka ryżowa z selerem czy też sałatka ryżowa z surimi. Prawda jest taka, że niezależnie od tego co dodasz do ugotowanego ryżu to i tak raczej wyjdzie smacznie. Choć to połączenie z jajkiem jest jednym z moich ulubionych.
Maciek
P.S. Po więcej sałatkowych inspiracji zapraszamy do zakładki : SAŁATKI. Z pewnością każdy znajdzie tam coś dla siebie! Polecamy również spróbować naszych innych sałatek z jajkami w roli głównej:
- Sałatka z porem i jajkiem
- Przekładana sałatka z papryką konserwową i jajkiem
- Sałatka brokułowa z jajkiem i pomidorami
- oraz ryżowa z tuńczykiem i jajkiem
The form you have selected does not exist.
Sałatka ryżowa z jajkiem i papryką, składniki:
- 1 woreczek ryżu / 100 g
- 3 jajka
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- puszka kukurydzy
- 3 łyżki majonezu
- sól i pieprz
Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo. Do garnka z zimną wodą wkładamy jajka. Gdy woda się zagotuje, gotujemy jajka jeszcze 7 minut. Wyjmujemy z wody do ostygnięcia.
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, na sypko pilnując aby go nie rozgotować. Po ugotowaniu ryż wyciągamy z wody do przestygnięcia.
Następnie czerwoną cebulę oraz paprykę kroimy w kostkę.
W dużej misce łączymy ostygnięty ryż, pokrojone w kostkę ostygnięte jajka, pokrojoną paprykę, cebulę oraz odsączoną kukurydzę.
Na koniec dodajemy majonez i doprawiamy całość solą i pieprzem.
Smacznego, sałatka ryżowa z jajkiem jest już gotowa!
Sałatka idealna kiedy wybieramy się w gości 😀 zamierzam ją wypróbować w tym celu 😀
Super ! Daj nam znać jak samakowała 🙂