Pyszny pomysł na sycący lunch lub przekąskę dla całej rodziny. Sałatka ryżowa z tuńczykiem dzięki warzywnym dodatkom to niebanalny, treściwy posiłek. Ja wprost uwielbiam połączenie tuńczyka z jajkiem, a połączenie tych dwóch składników z ryżem komponuje się idealnie. Dodatkowo do takiej kombinacji można dodać naprawdę wiele. My w tym przepisie postawiliśmy na orzeźwiającą paprykę oraz słodką kukurydzę i groszek. Wyszło wspaniale 🙂 Na koniec nie pozostaje mi nic innego jak po prostu polecić ją spróbować. Miłego dnia 🙂
Magda
Przy okazji podrzucamy również nasze inne pomysły na sałatki ryżowe z:
The form you have selected does not exist.
Sałatka ryżowa z tuńczykiem, składniki:
- 2 woreczki ryżu
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 czerwona papryka
- puszka kukurydzy
- 1 puszka zielonego groszku
- 3 jajka
- sól i pieprz
- majonez
Zaczynamy od przygotowania ryżu na sypko według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu zostawiamy do ostygnięcia.
Następnie jajka wkładamy do garnka z wodą i gotujemy je na twardo. Jajka wyciągamy po 7 minutach od zagotowania wody.
Paprykę i ostygnięte, obrane jajka kroimy w kostkę.
W dużej misce łączymy ostygnięty ryż, pokrojone jajka oraz paprykę, odcedzoną z zalewy kukurydzę oraz groszek.
Następnie dodajemy tuńczyka bez zalewy i doprawiamy całość solą oraz pieprzem.
Na koniec dodajemy majonez według uznania.
Gotowe, smacznego!