Prosto, smacznie i zdrowo. Dokładnie tak można w skrócie opisać przepis na tą sałatkę. Do tej pory na blogu ukazały się dwa przepisy na sałatę brokułową z bekonem i mozzarellą oraz na wersję z serem feta. Przyszła pora na kolejny. Sałatka brokułowa z jajkiem i pomidorami to prosty pomysł na pożywny posiłek. Brokuły w wersji al dente i świeże pomidory dodają jej chrupkości, a dzięki jajkom jest bardzo sycąca. Dodatkowo zmieniając sos do takiej sałatki, zmienia się nam całe danie, także zachęcam do eksperymentowania. My w tym przepisie proponujemy sos lekko czosnkowy bo jak wiadomo czosneczek pasuje do wszystkiego a ja go wprost uwielbiam 😉
Magda
The form you have selected does not exist.
Sałatka brokułowa z jajkiem i pomidorami, składniki:
- 1 brokuł
- 4 jajka
- 2 garście pomidorków koktajlowych
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka majonezu /opcjonalnie/
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
- prażone pestki słonecznika
Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo. Do garnka z zimną wodą wkładamy jajka i licząc od zagotowania gotujemy je przez 5-7 minut. Wyjmujemy jajka z wody do ostygnięcia.
W międzyczasie przygotowujemy brokuł. Brokuł myjemy, odcinamy trzon.
Następnie dzielimy brokuł na mniejsze części i wkładamy do gotującej się osolonej wody na ok. 5 minut. Pamiętajmy aby go nie rozgotować! Po ugotowaniu, wyciągamy brokuł z wody i pozostawiamy do ostygnięcia.
Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki.
Następnie w małej miseczce przygotowujemy sos łącząc jogurt, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek. Na koniec doprawiamy sos solą i pieprzem.
Na koniec zabieramy się za ułożenie sałatki na talerzu. Ostygnięte jajka kroimy w ćwiartki i układamy razem z brokułem. Następni dokładamy pomidorki.
Całość polewamy jogurtowym sosem czosnkowym i posypujemy według uznania z wierzchu prażonym słonecznikiem.
Sałatka brokułowa z jajkiem jest już gotowa, smacznego!