Sezon dyniowy w pełni! Nie dość, że dynie tworzą przepiękne dekoracje to dodatkowo wspaniale smakują. Można je podawać na słodko i też w bardziej wytrawnej wersji. Pieczone czy gotowane zawsze smakują wyśmienicie.
Jesienna aura nam w chwili obecnej nie sprzyja dlatego też nie pozwólmy aby na naszych talerzach też zapanował smutny jesienny klimat! Sałatkę tą powinno się nazwać „złota jesień” pomimo głównego jesiennego składnika jakim jest dynia na talerzu prezentuje się nieziemsko a połączenie składników i samych smaków komponuje się wprost idealnie.
Jeżeli jesteś tak samo wielkim fanem dyni jak my i sama sałatka z pieczoną dynią posłuży Ci jedynie za przystawkę przed ucztą, koniecznie zajrzyj po przepis na farfalle z dynią i orzechami – polecamy!
Składniki:
- Połowa małej dyni
- 1 op. sałaty roszponki
- garść orzechów włoskich
- 1/2 op. sera feta
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki oliwy
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka musztardy
- 1/2 cytryny
- sól pieprz
Dynię obieramy i kroimy w łódeczki po czym wrzucamy ją do miski i dodajemy oliwę i miód, dokładnie mieszając. Przekładamy dynię na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, po czym ją solimy i pieprzymy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220° C i pieczemy przez 50 minut przekładając dynie na drugą stronę.
Gdy dynia jest w piekarniku zabieramy się za przygotowanie orzechów. Wrzucamy je do garnka, dodajemy 4 łyżki cukru i około 4 łyżek wody. Gotujemy aż cukier się roztopi (powstanie w pewnym momencie piana, musimy poczekać aż opadnie) i gotujemy tak aż woda odparuje a orzechy zaczną się pokrywać karmelem. Wyjmujemy je z garnka i odkładamy na kratkę żeby nadmiar cukru spłynął.
Teraz zabieramy się za przygotowanie sosu. Do miseczki dodajemy 2 łyżki oliwy, 1 łyżkę musztardy, sok z połówki cytryny oraz sól i pieprz. Dokładnie mieszamy.
Zabieramy się za przygotowanie naszej sałatki z pieczoną dynią. Na talerzu układamy kolejno sałatę, upieczoną dynię, orzechy, pokrojoną w kostkę lub po prostu rozdrobnioną fetę i przed samym podaniem całość skrapiamy sosem.
Smacznego.
Wygląda smakowicie!!
i tak też smakuje 🙂
Wyglada super zdrowo!