Potrzebujemy tylko 5 składników i pyszną, wyrazistą i bardzo aromatyczną sałatkę mamy już gotową. Sałatka z porem i jajkiem to szybki przepis na przekąskę lub kolację. Osobiście unikam jedzenia jej z rana, z uwagi na ostry aromat pora. Chociaż kto komu zabroni, a co 😉 Połączenie jajka z porem i ogórkiem to idealna kombinacja smaków. A czy wspominałam już, że robi się ją również w ekspresowym tempie? Także prościej już się chyba nie da. Do dzieła!
Magda
P.S. Polecamy również spróbować naszych innych sałatek z jajkami w roli głównej:
- Sałatka ryżowa z jajkiem i papryką
- Przekładana sałatka z papryką konserwową i jajkiem
- Sałatka brokułowa z jajkiem i pomidorami
- oraz ryżowa z tuńczykiem i jajkiem
The form you have selected does not exist.
Sałatka z porem i jajkiem, składniki:
- 1 por
- 4 jajka
- 10 ogórków konserwowych
- 1 puszka kukurydzy
- 2 łyżki majonezu
- sól + pieprz
Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo. czyli jajka wkładamy do garnka z zimną wodą i gotujemy. Po 7 minutach od zagotowania jajka wyciągamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Na koniec kroimy jajka w kostkę.
Nastąpienie pora myjemy i kroimy w cienkie plastry tylko białą jego część.
Ogórki konserwowe również kroimy w kostkę.
W dużej misce łączymy posiekanego pora, pokrojone jajka, ogórki, kukurydzę bez zalewy oraz majonez.
Na koniec doprawiamy sałatkę do smaku solą i pieprzem.
Sałatka z porem jest już gotowa. Smacznego!
dlaczego tylko białą część pora, a co zrobić z zieloną jeśli jest ładna?
zużyć do zupy 😉
Ja też robię taką sałatke …jest smaczna
Ja kroję drobno , przelewam wrzatkiem na sicie, a nak wystygnie dodaje do sałatki.
Dodałabym jeszcze dla koloru szczypiorek i natkę.
śmiało, eksperymentuj 🙂
Polecam zetrzeć troche sera żółtego do tej sałatki. Bardzo fajnie pasuje.
– RADZĘ WYELIMINOWAC KUKURYDZĘ I ZASTĄPIĆ JĄ JABŁKIEM , DODAĆ TWARY SER I JAK KTOŚ LUBI SPARZONY BROKUŁ ALE TYLKO ODROBINĘ, Z PRZYPRAW OPROCZ SOLI I PIEPRZU RADZĘ DOSYPAĆ PARĘ ZIAREN CZARNUSZKI . ABY PODKRESLIC SMAK DODAJ POŁ ŁYŻECZKI OSTREJ MUSZTARDY
Proponuje nam Pan tu całkiem inny przepis 😉