OMG jak ja to lubię! Pyszny, kremowy i cudnie komponujący się z niejednym dodatkiem. Dip z ciecierzycy i suszonych pomidorów to uniwersalne połączenie w którym rozsmakuje się nie jedna osoba. Dodatkowo przygotowanie tego dipu zajmuje zaledwie 5 minut. Jest to również świetne rozwiązanie na szybki posiłek. Ja osobiście smaruje nim również kanapki czyli mamy tu 2 w 1 czyli dip oraz pastę do kanapek. Z podanych składników wychodzi go naprawdę dużo. Dodatkowo dip ten jest bardzo sycący co w sumie nie powinno dziwić gdyż głównym jego składnikiem jest ciecierzyca. No ale dość już mojego 'gadania, teraz polecam jego próbowanie!
Magda
Składniki na dip z ciecierzycy i suszonych pomidorów:
- 400 g słoik ciecierzycy
- 10 pomidorów suszonych w oliwie ze słoika
- 1/2 pozostałej oliwy z pomidorów
- 4 ząbki czosnku
- sól i pieprz
Zaczynamy od zmielenia ciecierzycy za pomocą blendera.
Następnie dodajemy pomidory, obrany czosnek oraz oliwę.
Blendujemy wszystko na gładką masę oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!
A oto inne smakowite przepisy na nasze pasty i dipy:
- pasta z czerwonej fasoli i papryki,
- dip z czarnych oliwek,
- pasta z cieciorki z prażonym słonecznikiem,
- dip z karczochów i szpinaku,
- pasta z makreli z kukurydzą,
- dip kremowo czosnkowy,
- pasta z fasoli i ciecierzycy,
- dip serowy z żurawiną i orzechami,
- pasta z jajek – czyli klasyk
Wygląda świetnie – wypróbuję z chęcią jako dodatek do nachosów 😀
daj nam znać jak smakowała 🙂