OMG jak ja to lubię! Pyszny, kremowy i cudnie komponujący się z niejednym dodatkiem. Dip z ciecierzycy i suszonych pomidorów to uniwersalne połączenie w którym rozsmakuje się nie jedna osoba. Dodatkowo przygotowanie tego dipu zajmuje zaledwie 5 minut. Jest to również świetne rozwiązanie na szybki posiłek. Ja osobiście smaruje nim również kanapki czyli mamy tu 2 w 1 czyli dip oraz pastę do kanapek. Z podanych składników wychodzi go naprawdę dużo. Dodatkowo dip ten jest bardzo sycący co w sumie nie powinno dziwić gdyż głównym jego składnikiem jest ciecierzyca. No ale dość już mojego 'gadania, teraz polecam jego próbowanie!
Magda
The form you have selected does not exist.
Składniki na dip z ciecierzycy i suszonych pomidorów:
- 400 g słoik ciecierzycy
- 10 pomidorów suszonych w oliwie ze słoika
- 1/2 pozostałej oliwy z pomidorów
- 4 ząbki czosnku
- sól i pieprz
Zaczynamy od zmielenia ciecierzycy za pomocą blendera.
Następnie dodajemy pomidory, obrany czosnek oraz oliwę.
Blendujemy wszystko na gładką masę oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!
A oto inne smakowite przepisy na nasze pasty i dipy:
- pasta z czerwonej fasoli i papryki,
- dip z czarnych oliwek,
- pasta z cieciorki z prażonym słonecznikiem,
- dip z karczochów i szpinaku,
- pasta z makreli z kukurydzą,
- dip kremowo czosnkowy,
- pasta z fasoli i ciecierzycy,
- dip serowy z żurawiną i orzechami,
- pasta z jajek – czyli klasyk
Wygląda świetnie – wypróbuję z chęcią jako dodatek do nachosów 😀
daj nam znać jak smakowała 🙂