Wołowina z cukinią i brokułami w stylu azjatyckim nie może się nie udać i zawsze wychodzi tak samo – pysznie. Bywają takie dni, w które mam ochotę tylko na dania w stylu azjatyckim, a tradycyjny schabowy po prostu nie przejdzie mi przez gardło. Ryż, mięso i warzywa jest to zawsze idealne połączenie smaków. Oczywiście sam ryż z warzywami sprawdza się również rewelacyjnie i wtedy sięgamy po przepis na ryż z warzywami lub ryż z porem i imbirem. A jeżeli zapragniemy dodatku mięsa to sięgamy właśnie po ten który znajdziecie w tym wpisie. Komentować i zachwalać tego dania więcej nie będę bo sami koniecznie musicie ocenić jak smakuje 😉
Składniki:
- 2 torebeczki ryżu
- 500g szynki wołowej /lub dowolnej nieżyjącej wołowiny/
- sól i pieprz
- 3 płaskie łyżki mąki
- 1/2 szkl wody
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- 1 brokuł
- 1 średniej wielkości cukinia
- 1 średniej wielkości cebula
- 1/3 szkl sosu sojowego
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
Zaczynamy od pokrojeniu wołowiny w małą kosteczkę.
Ryż przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.
Następnie w misce łączymy 2 łyżki mąki z wodą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Mięso doprawiamy solą i pieprzem i marynujemy w tej mące dopóki nie przygotujemy reszty składników.
Umytą cukinię kroimy w małą kostkę. Brokuł kroimy a później dzielimy na małe różyczki.
Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy mięso i smażymy je na rumiano.
W międzyczasie w miseczce łączymy sos sojowy, cukier, imbir i pozostałą mąkę, mieszając do uzyskania jednolitej masy.
Zdejmujemy mięso z patelni i wrzucamy na nią cebulkę oraz brokuła smażąc je przez ok 5 min. Następnie dodajemy cukinię i mięso.
Kolejnym krokiem będzie dodanie sosu.
Całość dusimy na średnim ogniu pod przykryciem jeszcze przez ok 10-15 min.
Podajemy z ryżem.
Pyszności. Uwielbiam brokuły.