Sałatka brokułowa – gdy rozmawiamy o niej, w roli głównej obecnie modne jest połączenie z sosem czosnkowym – pomysł super naprawdę pychota i takie połączenie zawsze się sprawdza. No dobrze, ale co robić gdy zaczyna się już nam to nudzić, tym bardziej, że gdzie nie zajdziemy serwowana jest owa sałatka zazwyczaj właśnie w takim połączeniu.
Nasza propozycja przypomina sałatkę z sosem czosnkowym ale tylko z wyglądu 😉 Odkryciem tego miesiąca było połączenie majonezu z cukrem. Dziwne? Może i tak. Ale jakie PYSZNE! Ta przekąska zdecydowanie znajduje się na liście moich top sałatek tego roku 🙂
Składniki:
- 1/2 brokuła
- 1/2 czerwonej cebulki
- 200 g bekonu w plastrach
- 1 kula sera mozzarella
Sos:
- 1/3 szklanki majonezu
- 2 łyżki cukru
Brokuł dzielimy na małe różyczki i przygotowujemy go na parze al dente.
Bekon kroimy na cienkie plasterki i smażymy na chrupko .
Kulę sera tarkujemy na dużych oczkach.
Cebulkę drobno siekamy w kosteczkę
Łączymy w misce warzywa, bekon i ser.
W kubeczku przygotowujemy sos z majonezu i cukru.
Na koniec polewamy sałatkę sosem.
Brokuły z bekonem? Muszę się dowiedzieć jak to smakuje!
Bardzo smaczna, (y)
🙂