Obudzić się przez kuszący i aromatyczny zapach szykowanego nam śniadania – bezcenne. W taki właśnie sposób mój poślubiony zbudził mnie pewnego miłego, pięknego, weekendowego poranka, a zazwyczaj nasze weekendowe poranki zaczynają się od słów: „…mamo, tato wstajemy… już jasno!!!”. Uwielbiam obie wersje choć ta z szykowanym śniadankiem wydaje się być bardziej odprężająca 😉 Omlet z tuńczykiem i szpinakiem wyszedł mu po prostu przepysznie – to była śniadaniowa miłość od pierwszego ugryzienia- uwielbiam takie śniadania i tak pięknie zaczynające się weekendy bo śniadanie było tylko początkiem dla tak fajnie rozpoczętego dnia.
Składniki na omlet z tuńczykiem i szpinakiem dla dwóch osób:
- 4 jajka
- 2 garści szpinaku
- 1 mała główka cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 2 łyżki sera ricotta
- gałka muszkatołowa
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmażmy posiekany czosnek, cebulę oraz umyty i osuszony szpinak.
Gdy cebula się zarumieni a szpinak zmięknie doprawiamy całość gałką muszkatołową, solą i pieprzem po czym zdejmujemy z ognia i odkładamy na bok.
Jajka ubijamy w misce aż będą puszyste i doprawiamy solą i pieprzem.
Ubite jajka wylewamy na patelnię z rozgrzanym masłem i chwilę podsmażamy.
Gdy spód juz się zetnie, na połowę omleta dorzucamy usmażony szpinak, tuńczyka oraz ricottę.
Składamy omleta na pół smażymy na małym gazie/prądzie pod przykryciem, do momentu aż się zetnie jajko w środku.
Serwujemy prosto z patelni!
Nie zaglądałam ostatnio a tu taki obłędny przepis!
🙂
przepis się doskonale przydał!
dzięki za inspirację.
pozdrowienie,
róża
Cieszymy się bardzo! Pozdrawiamy <3