Kurczak z brokułami, niby taki banał a większość znanych mi osób po prostu go lubi. Zazwyczaj ten przepis zawiera dość ciężki sojowo-sezamowy sos. My postanowiliśmy odchudzić go trochę i stworzyć wersje pieczoną odejmując tym samym trochę zbędnych kalorii 😉 Choć część osób uważa, że wersje 'odchudzone’ znacznie odbiegają smakiem od tych 'tradycyjnych’ to nie będę się kłócić, bo w sumie gdzie jest problem, o ile to co dostajemy na talerzu jest smaczne, nam to w niczym nie przeszkadza a wtedy licznik kalorii w ciągu dnia lekko spowalnia 😉 Nie ma co się dłużej zastanawiać tylko, do dzieła i smacznego!
Po inne ciekawe obiadowe przepisy kliknijcie w LINK 🙂
Kurczak z brokułami, składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 1 brokuł
- 1/3 szklanki sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 3 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżki syropu z agawy
- 2 ząbki czosnku
Zaczynamy od umycia oraz pokrojenia w kostkę piersi kurczaka.
Następnie w naczyniu / lub tak jak my w zapinanym worku foliowym/ łączymy sos sojowy, 1 łyżkę oleju sezamowego, ocet ryżowy, syrop z agawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
Do sosu dodajemy pokrojonego kurczaka i pozostawiamy do marynowania na minimum 2h lub jak kto woli nawet na całą noc.
W międzyczasie brokuła myjemy i kroimy w mniejsze różyczki. Mieszamy go z pozostałym olejem sezamowym i odkładamy na bok.
Zamarynowanego kurczaka wyciągamy z marynaty /nie wylewając jej/ i pieczemy w naczyniu żaroodpornym w 200°C przez 10 min.
Następnie do kurczaka dodajemy brokuła i pozostała marynatę. Dokładnie mieszamy wszystko w naczyniu i pieczemy kolejne 15-20 min aż brokuł zmięknie. Gotowe.
The form you have selected does not exist.