Pierogi z mięsem to danie, które odkąd pamiętam króluje w kartach dań restauracji jak i kuchniach polskich gospodyń. Mogę śmiało przyznać, że spróbowałam ich chyba tonę i każde zawsze się czymś różniły. Co kucharz a to inne ciasto, a to inne przyprawy, a przede wszystkim inne mięso. Niektórzy przygotowują pierogi z mięsem już ugotowanym a inni tak jak my przygotowują farsz z surowym. Jaka jest miedzy nimi różnica? Moim zdaniem jedna i wyjątkowo znacząca. Podczas gotowania surowego mięsa zbiera się w pierożku „rosołek” , który po jego przekrojeniu rozpływa się po talerzu a dzięki temu mięso co najważniejsze nie jest suche. W naszym domu mistrzem w przygotowywaniu pierogów jest Maciek i szczerze mówiąc nie mam zamiaru zabierać mu tego tytułu, bo pierogi wychodzą mu rewelacyjnie 😉
Magda
P.S. Polecam również przetestować nasz przepis na pierożki z borówkami i z rwaną wieprzowiną w troszkę innym stylu – pychota!
Składniki na pierogi z mięsem /ok. 45 sztuk/:
Ciasto na pierogi:
- 500 gram mąki pszennej
- 250 ml ciepłej wody
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
Farsz z mięsa:
- 600 gram mięsa mielonego
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- 2 łyżeczki majeranku
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
Zaczynamy od przygotowania cebuli. Na łyżeczce masła smażymy dość drobno posiekaną cebulę aż się zezłoci. Odstawiamy na bok aby ostygła.
Mąkę przesiewamy na blat bądź stolnicę, na środku kopczyka robimy wgłębienie. Do wgłębienia dodajemy 4 łyżki oleju, sól i następnie stopniowo dolewamy ciepłą wodę. Mąkę zagarniamy do środka i zaczynamy wyrabianie ciasta. Po połączeniu wszystkich składników wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne. Zajmie nam to około 5 minut. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut.
W międzyczasie przygotowujemy farsz. Do miski wrzucamy mięso, dodajemy sól, pieprz, majeranek, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz ostudzoną cebulę. Wyrabiamy całość aż wszystkie składniki się połączą.
Ciasto dzielimy na 3 części. Za pomocą wałka wałkujemy je na grubość około 2 milimetrów. Możemy blat podsypać mąką aby ciasto się nie przyklejało. Następnie wycinamy krążki. Do każdego krążka nakładamy 1 łyżeczkę farszu i zlepiamy pierogi.
Możemy je zamrozić bądź od razu zabrać się za ich gotowanie. Jeżeli je mrozimy to sgerujemy ułożyć ja najpierw na desce do krojenia i tak włożyć do zamrażarki. Gdy zamarzną śmiało możemy przesypać je do woreczków.
Jeżeli natomiast chcemy gotować je od razu. To w garnku zagotowujemy osoloną wodę, gotujemy pierogi przez 8 minut od momentu ich wypłynięcia.
Po ugotowaniu i rozkrojeniu z pieroga wypłynie przepyszny rosołek. Najlepiej smakują okraszone usmażoną na złoto cebulą.
Smacznego – pierogi z mięsem są już gotowe 🙂