Niedzielny wieczór, mróz za oknem a ja pod pierzynką zasuniętą pod sam nos skrobię kolejny wpis z przepisem, którym po prostu muszę się z Wami podzielić. Nuuuda – tak często nazywam tradycyjnego schabowego serwowanego z ziemniakami i mizerią. Ale nie zrozumcie mnie źle, ja kocham kotlety schabowe, również te tradycyjnie serwowane. Dodatkowo nie wyobrażam sobie aby miały zniknąć z naszego menu. Ale dlaczego większość osób które znam, znajomych serwuje je tylko w ten sposób? Ten schab pod serową pierzynką skradnie Wasze serca.
Wcześniej już pokazaliśmy Wam pomysły w których łamiemy stereotypy i pokazujemy schabowe w całkiem nowej odsłonie lub w tym przepisie pomysł na nie tradycyjne schabowe, koniecznie musicie ich wypróbować 😉
Tym razem podsuwamy Wam kolejne rozwiązanie na urozmaicenie zwykłego schabowego, które na pewno się Wam spodoba. Niebanalny, prosty i szybki przepis na pewno wprowadzi nutę urozmaicenia w monotonnej kuchni.
Składniki na schab pod serową pierzynką
- 5 plastrów schabu bez kości
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki tarkowanego parmezanu
- 1/2 małej cebuli
- 2 kubki tarkowanego żółtego sera
- 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
- sól i pieprz
Składniki na frytki z batatów
- 2 bataty
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
Przygotowania schabu pod serową pierzynką zaczynamy od dokładnego umycia i osuszenia mięsa.
Następnie układamy je do wyłożonego papierem do pieczenia naczynia żaroodpornego.
Na każdym z kawałków układamy pokrojoną w cienkie piórka cebulę.
Następnie w miseczce łączymy majonez, wraz z serem parmezan oraz pieprzem i solą, całość mieszamy i nakładamy na schab dokładnie pokrywając każdy plasterek.
Pieczemy w 190C przez 30 minut pod przykryciem. Po tym czasie zdejmujemy przykrycie i na każdy z kawałków nasypujemy sporą ilość żółtego sera i posypujemy papryką. Całość zapiekamy jeszcze przez 15 minut.
Następnie frytki z batatów przygotowujemy w bardzo szybki i banalny sposób. Batata kroimy w cienkie słupki, wrzucamy do miski i obtaczamy w 2 łyżkach oliwy z oliwek.
Wkładamy na papier do pieczenia i pieczemy przez ok 25 minut (oczywiście robimy to równocześnie z pieczeniem schabu).
Po wyjęciu oprószamy solą.
Schab pod serową pierzynką jest już gotowy, smacznego!
Jak zawsze rewelacja!
uwielbiam schabowe pod każdą postacią, ale takiego spod serowej pierzynki jeszcze nie próbowałam. dlatego chętnie zapiszę sobie przepis i wypróbuje przy najbliższej okazji:)
Jaka temperatura piekarnika? Niestety nie ma w przepisie
190C 🙂