Rolada z mięsa mielonego ze szpinakiem to świetny przepis na obiad dla całej rodziny. Ostatnio Maciek marudził, że przejadły mu się schabowe i mielone i że ma ochotę na coś innego. Następnie stwierdziłam, że chyba dawno nie robiłam żadnej rolady. Po przejrzeniu lodówki stwierdziłam że idealnym do niej farszem będzie szpinak! Nie myliłam się. Wyszło smacznie a widząc jak cała nasza rodzinka się nią zajada wiedziałam, że był to strzał w dziesiątkę! Dodatkowo nasza starsza córka, która nie jest fanką jedzenia które ma kolor zielony, zjadła farsz twierdząc, że w jest smaczny i może jeść go o wiele częściej! Ostatecznie można by rzec, że tą roladą osiągnęłam podwójny sukces mąż syty i córka zadowolona 😉
Jakiś czas temu stworzyliśmy fajną kompilację pomysłów na OBIAD Z MIĘSA MIELONEGO , gdzie znajduje się aż 15 ciekawych propozycji z naszego bloga z mięsem mielonym w roli głównej. Rolada z mięsa mielonego wyszła wyśmienita, a pieczone ziemniaczki w sosie z pieczonego mięsa – wprost idealne! Polecam wypróbować nasz przepis 🙂 Smacznego!
Magda
The form you have selected does not exist.
Rolada z mięsa mielonego ze szpinakiem, składniki:
- 500g mięsa wołowo-wieprzowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- jajko
- 1/4 szklanki bułki tartej
- 250 g mrożonego szpinaku
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula
- sól i czarny pieprz
- 3 plastry sera żółtego
Zaczynamy od przygotowania mięsa. W misce łączymy mięso z przyprawami: solą, czosnkiem, ziołami prowansalskimi, pieprzem ziołowym i słodką papryką.
Następnie do mięsa dodajemy jajko i bułkę tartą. MIeszamy wszystkie składniki i odstawiamy mięso na bok.
Kolejnym krokiem będzie przygotowanie farszu. Do patelni z rozgrzaną oliwą dodajemy zamrożony szpinak. Gdy szpinak się rozmrozi i woda odparuje dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula się zacznie szklić przyprawiamy szpinak do smaku solą i pieprzem. Podgrzewamy całość jeszcze chwilę i odstawiamy farsz na bok do przestygnięcia.
Następnie na płacie papieru do pieczenia wykładamy przyprawione mięso mielone. Mięso formujemy w prostokąt na ok 20×30 cm i grubości 1 cm.
Kolejnym krokiem będzie rozprowadzenie farszu ze szpinaku po całej powierzchni mięsa zostawiając po 2 cm miejsca po dwóch krawędziach dłuższych boków.
Na szpinaku układamy plastry sera i zwijamy ciasno roladę pomagając sobie papierem na którym jest rozłożona pamiętając aby zwijać ją zaczynając od dłuższego boku.
Gotową roladę wkładamy do blaszki wysmarowanej oliwą aby się nie przypaliła od spodu. Dodatkowo smarujemy ją z wierzchu.
Rolada z mięsa mielonego ze szpinakiem idealnie komponuje się z pieczonymi ziemniakami, które spokojnie można razem piec. Ziemniaki obieramy solimy, pieprzymy i posypujemy oregano.
Roladę pieczemy w 200C przez 50 minut.
Smacznego!!!
Roladę przekładamy do blaszki razem ze zwinietym papierem czy sama roladę?
samą roladę 🙂