Taki właśnie oto przepis na obiad jest dziełem mojego Maćka. Ja nie wiem do końca jak on to robi, ale większość serwowanych przez niego dań obiadowych ma dodatek boczku, który komponuje się z daniem perfekcyjnie i zawsze mu wychodzi. Boczek to taki mojego Maćka magiczny składnik, który według niego pasuje chyba do wszystkiego. Roladki ze schabu z boczkiem i pieczarkami to pyszny pomysł na obiad dla całej rodziny. A dzieciaczki je zajadają aż im się uszy trzęsą i żadne jak dotąd nie marudziło, że pieczarki są ble, bo wszystko razem smakuje po prostu pysznie.
Magda
The form you have selected does not exist.
Składniki na roladki ze schabu z boczkiem i pieczarkami:
- 6 plastrów schabu
- 500 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 6 plastrów boczku wędzonego
- sól i pieprz
- czosnek granulowany
- jajko i bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
Przygotowanie roladek zaczynamy od usmażenia pieczarek. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wrzucamy drobno posiekaną cebulę i smażymy ją na złoto.
Gdy cebula będzie usmażona dodajemy do niej pieczarki pokrojone w plastry. Smażymy do momentu aż cała woda z pieczarek odparuje.
Następnie doprawiamy pieczarki solą i pieprzem.
W czasie gdy pieczarki się smażą możemy przygotować schab. Zaczynamy od doprawienia mięsa solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Następnie rozbijamy mięso na cienkie plastry.
Gdy pieczarki będą już usmażone, zdejmujemy je z patelni i drobno siekamy nożem.
Zaczynamy składanie naszych roladek. Na rozbite mięso układamy plaster boczku, na niego po całości rozkładamy warstwę pieczarek i całość ciasno zwijamy.
Wstawiamy piekarnik na 200C.
Następnie na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego obtoczone w jajku a potem w bułce tartej roladki i smażymy je na złoto na dość mocno rozgrzanym oleju.
Zdejmujemy roladki z patelni i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut.
Oto nasze inne pomysły z wykorzystaniem schabu: