Do tradycyjnych schabowych można śmiało powiedzieć, że obydwoje z Maćkiem mamy słabość. Dobrze przyrządzone w chrupkiej panierce są po prostu smaczne i lubimy je czasem zjeść. Czasami jednak mając kawałki schabu w lodówce, szukamy na niego też innych pomysłów aby przełamać troszkę te standardowe kotlety schabowe. Schab z pomidorami i zapiekanym serem jest jednym już z kilku naszych wariacji właśnie ze schabem w roli głównej 🙂
Po więcej pomysłów z użyciem schabu zajrzyjcie do tych przepisów:
- Roladki ze schabu z szynką i serem mozzarella
- Schabowy z serem i pieczarkami
- Schab po serową pierzynką
- Roladki ze schabu duszone w cebuli z zapiekanką ziemniaczaną
- Schab z cukinią
The form you have selected does not exist.
Składniki na schab z pomidorami i zapiekanym serem:
- 6 plastrów schabu
- 1 duży pomidor
- 1/4 główki czerwonej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 kula sera mozzarella
- garść liści świeżej bazylii
- sól i pieprz
- oliwa
Zaczynamy od umycia mięsa i przyprawienia go solą i pieprzem.
Mozzarellę ścieramy na dużych oczkach tarki.
Pomidory i cebulę kroimy w kostkę.
W miseczce łączymy pokrojone pomidory, cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, ocet i posiekaną bazylię. Odstawiamy na bok.
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy plastry schabu. Gdy jedna strona się przyrumieni przekładamy na drugą i z wierzchu kładziemy startą mozzarellę. Przykrywamy patelnię pokrywką i czekamy aż ser się rozpuści a kotlety usmażą.
Przekładamy schab na talerz i z wierzchu układamy pomidory. Gotowe!