I poszło o kotlet schabowy… A nasz dialog wyglądał mniej więcej tak:
Mąż: Madziu co dziś na obiad?
Żona: Kotlety schabowe.
Mąż: To super dawno nie jadłem, tylko zrób panierkę jak zawsze.
Żona: Nie będą w panierce, tylko grillowane i później zapiekane.
Mąż: To wtedy to nie jest kotlet schabowy.
Żona: No jak nie kotlet schabowy jak robię ze schabu.
Mąż: Kotlet schabowy to jak nazwa własna czyli kotlet ze schabu smażony w tradycyjnej panierce.
Żona: ??? Kotlet to kotlet…
A wy jak myślicie? My do tej pory obstajemy każdy przy swoim zdaniu. Pomocy czekamy na wsze opinie!
Schabowy, składniki:
- 4 plastry schabu
- 4 plastry sera żółtego
- 1/2 kuli sera mozzarella
- 5 pieczarek
- 1/2 małej cebuli
- dowolne zioła /my użyliśmy oregano i bazylii/
- pieprz ziołowy i sól
- oliwa
Lekko pobite kotlety przyprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami i smażymy je na grillowanej patelni. W międzyczasie cebulę kroimy w kostkę a pieczarki w talarki. Ser mozzarella ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulkę i pieczarki smażymy na drugiej patelni. W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą układamy na usmażonych wcześniej kotletach: pieczarki z cebulką, ser żółty oraz ser mozzarella, dodatkowo możemy całość obsypać ziołami. Pieczemy w 240C przez 5-7 min. do momentu zarumienienia się sera.
ciekawy i prosty sposob na schab
dziękuję 🙂 Czy wypróbowałaś już nasz przepis?