Są takie przepisy, które są idealne na każdą okazję. To jest właśnie jeden z nich. Masz niespodziewanych gości? Jeżeli nie wiesz co zrobić dzieciom na śniadanie? Dodatkowo jeżeli masz ochotę na jakąś 'grzeszną’ wieczorną przekąskę?Przynajmniej w tych trzech przypadkach, a zapewne znajdzie się ich więcej, możesz użyć właśnie tego przepisu na rogaliki z borówkami. Nasze dzieci je uwielbiają, z resztą nie tylko one! Dodatkowo dzięki temu, że nie są przekombinowane, a przepis zawiera tylko kilka składników, każdy jest w stanie je przygotować. Ciasto francuskie (wieczna chwała dla jego wynalazcy) jest wspaniałą bazą do przygotowania pysznej i słodkiej przekąski. Oczywiście można do niego zapakować prawie wszystko. Można na słodko, można wytrawnie. Dodatkowo poniżej zamieszczę kilka pomysłów z jego wykorzystaniem. Podsumowując dodam, że rogaliki z borówkami oprócz szybkiego ich przygotowania są mega pyszne, a mascarpone w przepisie dodaje aksamitnego smaku. Co tu dużo pisać. No pyszne są no 😉
Maciek
P.S. A tu kilka zapowiedzianych przepisów z ciasta francuskiego:
Nasze sprawdzone TOP 15 przepisów z ciasta francuskiego.
Oraz w wersji wytrawnej:
- Sakiewki z ciasta francuskiego z karmelizowaną cebulką
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Tarta ze szparagami i boczkiem
- Sakiewki z ciasta francuskiego z pomidorami i salami
The form you have selected does not exist.
Składniki na rogaliki z borówkami /14 sztuk/:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 125 g sera mascarpone
- 1/2 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 szklanka borówek
- jajko
Zaczynamy od ustawienia piekarnika na 220C.
Ciasto francuskie rozwijamy, przecinamy je wzdłuż i z każdej uzyskanej połówki wycinamy po 7 trójkątów.
W miseczce mieszamy mascarpone z ekstraktem waniliowym oraz z cukrem pudrem.
Na szerszy brzeg każdego trójkąta kładziemy łyżeczkę serka oraz kilka borówek.
Rogaliki zwijamy ciasno i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Na koniec przed pieczeniem rogaliki smarujemy z wierzchy rozmieszanym jajkiem.
Rogaliki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220C przez 15 min. lub do uzyskania złotego koloru.
Smacznego!
Moje ulubioneSuper przepis!!!
Fantastyczne, bardzo dziękuję!