O tym jak uwielbiam szparagi pisałam na blogu już nie raz. Smakują mi dosłownie w każdej postaci! Powstał nawet cały wpis z serią 10 pomysłów właśnie ze szparagami w roli głównej. Gdy rozpoczyna się sezon mogłabym je jeść codziennie. Czy to pieczone, czy smażone, gotowane, grillowane jem je dosłownie na okrągło. A co w nich uwielbiam najbardziej to to, że pasują praktycznie do wszystkiego. Można jej jeść na śniadania, obiady, kolacje. Sprawdzą się również jako imprezowe przekąski. Ta tarta ze szparagami to pomysł, który chodził za mną już jakiś czas. W końcu powstał przepis i zdjęcia z których jestem bardzo zadowolona, ale nie tylko z uwagi na ich apetyczny wygląd. Nawet teraz chce mi się śmiać jak sobie przypomnę gdy musieliśmy się z Maćkiem powstrzymywać aby nie zjeść jej prosto z blaszki 😉
Magda
The form you have selected does not exist.
Tarta ze szparagami, składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 2 kule sera mozzarella
- 4 plastry boczku parzonego
- 1 pęczek szparagów
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Zaczynamy od rozwinięcia ciasta na blaszce do pieczenia.
Bezpośrednio na ciasto ścieramy 1 kulę sera mozarella.
Następnie układamy pokrojone w cienkie plastry paski boczku.
Szparagi myjemy, odłamujemy/odcinamy twarde końce i kładziemy na tartę.
Całośc solimy, pieprzymy oraz skrapiamy oliwą.
Na koniec z wierzchu posypujemy tartę pozostałą mozzarellą.
Tartę pieczemy w 220 C przez 25 min lub do ładnego zapieczenia się sera i zarumienieni ciasta.
Smacznego!