Jeżeli ktoś z Was miał już okazję spróbować smażonego bądź pieczonego banana to nie muszę go przekonywać co do smaku jaki go spotka w tym przepisie. Dla tych, którzy nie poddawali jeszcze bananów obróbce cieplnej powiem jedno – są obłędne <3 Słodycz i ta kremowa konsystencja po prostu zwalają z nóg! Tym razem przygotowaliśmy istne cudo z bananów i karmelu. Jest mega proste i szybkie w przygotowaniu a do tego nie potrzebujemy tony składników. Takie cudo – owszem, problem z tym przepisem mamy tylko jeden, jak to nazwać. Jest to deser czy karmelowe ciasto z bananami jak myślicie?
Składniki na ciasto z bananami:
- 1 szkl cukru
- 3 łyżki wody
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki amaretto
- 6 bananów
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
Zaczynamy od przygotowania karmelu. Na patelnię postawioną na średnim ogniu wsypujemy cukier po czym dodajemy wodę i sok z cytryny. Dokładnie mieszamy do momentu aż cukier sie rozpuści. Pozostawiamy patelnię na średnim ogniu do momentu aż karmel zacznie brązowieć.
W międzyczasie banany obieramy ze skórek i kroimy na 3-4 centymetrowe kawałki. Z ciasta francuskiego za pomocą talerza który zmieściłby się do naszej patelni odrysowujemy nożem koło.
Gdy karmel nabierze brązowego koloru zdejmujemy patelnie z ognia i ciągle mieszając dodajemy amaretto. Następnie na patelni z karmelem układamy ciasno banany jeden obok drugiego.
Z góry przykrywamy banany wcześniej wyciętym kołem z ciasta francuskiego wciskając boki ciasta do środka patelni.
Całość pieczemy 25 minut w 220°C
Gdy ciasto wyjmiemy z pieca z góry przytrzymajmy je talerzem i odlewamy nadmiar płynów z patelni.
Następnie przekładamy je do góry nogami na talerz.
Gotowe! Polecamy podawać je na ciepło ze świeżymi owocami lud gałką lodów.
obłędne! <3
o tak! 😀
Wygląda mega zachęcająco, a ja pieczone i smażone banany lubię 🙂
w takim razie musisz spróbować tego przepisu 🙂
Super,M&M is the best!!!
Wygląda nieziemsko, a smakuje jeszcze lepiej! B-)
😀
Słodkie i baaaaardzo dobre 🙂
Ostatnio bardzo mi podchodzą banany w eserach, zwłaszcza banan pieczony w cieście. I tego przepisu spróbuję 🙂
W takim razie będziesz na bank zadowolona 😉