Rolada z pesto i serem feta w cieście francuskim to pomysł na pyszne i efektowne danie. Wygląda obłędnie i tak też smakuje. Przepis ten jest banalnie prosty i może ją przyrządzić dosłownie każdy. Idealnie sprawdzi się jako danie samo w sobie lub efektowna przekąska gdy mamy w domu gości. Danie samo w sobie nie wymaga dodatkowych przypraw, gdyż połączenie pesto z fetą oddają swój smak. Pamiętajmy, że pesto nie musi być kupowane i możemy zdecydować jaki ma mieć smak, kilka pomysłów podrzucam poniżej.
Magda
P.S. Pomysły na domowe pesto:
The form you have selected does not exist.
Rolada z pesto i serem feta w cieście francuskim, składniki:
- 1 opakowanie sera feta
- 200 g. zielonego pesto twojego wyboru
- 270g / 1 kostka sera typu feta
- 1 mała cukinia
- 1 jajko
- mieszanka ulubionych nasion do sałatek
- sól
Zaczynamy od umycia cukinii i starcia jej na dużych oczkach tarki.
Lekko solimy cukinię i przekładamy do sitka aby zaczęła puszczać sok.
Następnie rozwijamy na blacie ciasto francuskie i smarujemy je pesto po całości.
W kolejnym kroku odciskamy cukinię z nadmiaru soku i układamy na cieście kolejną warstwę.
Następnie kruszymy ser w rękach i posypujemy nim ciasto.
Na koniec zwijamy roladę w rulon zaczynając od dłuższego boku.
Za pomocą noża nacinamy ciasto co około 5-7 cm aby łatwiej z niego uformować koło.
Następnie formujemy z rolady koło i zlepiamy ze sobą dwa końce.
Za pomocą tępej strony noża robimy delikatne wgłębienia między nacięciami w roladzie aby później nasiona się z niej nie zsunęły.
Całą roladę smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy z wierzchu mieszanką nasion według uznania.
Roladę z pesto i serem pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 200C przez ok 30 min lub do momentu uzyskania złotego koloru ciasta.
Rolada z pesto i serem feta jest już gotowa, smacznego!