Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą to nasz kolejny pomysł na gorącą przekąskę. Aromatyczne i sycące paszteciki sprawdzą się również podczas świąt. Wszystkim znanego połączenia kapusty z grzybami nie może zastąpić nic innego. Farsz, który tu prezentujemy sprawdzi się idealnie również jako nadzienie pierogów, naleśników a nawet można go podawać z makaronem. Połączenie kapusty z grzybami w cieście francuskim jest po prostu genialne a przepis banalnie prosty. Po więcej pomysłów z wykorzystaniem ciasta francuskiego zapraszamy TUTAJ. Smacznego!
Magda
The form you have selected does not exist.
Składniki na paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami 24 sztuki:
- 250 g kapusty kiszonej
- 250 g kapusty białej
- 1/2 marchewki
- 4 grzyby suszone
- 1 cebula
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- oliwa
- 1 jajko
- sól i pieprz do smaku
Zaczynamy od drobnego poszatkowania białej kapusty oraz starcia na tarce marchewki.
Następnie przekładamy startą marchew oraz białą i kiszoną kapustę do garnka. Zalewamy wszystko wodą i gotujemy.
W międzyczasie do drugiego garnuszka wkładamy suszone grzyby i zalewamy je wodą. Gotujemy grzybki ok 10 minut. Po tym czasie wyciagamy grzybki /nie wylewamy wody/ i drobno siekamy.
Do gotującego się garnka z kapustą dodajemy pokrojone grzybki oraz pozostałą wodę po grzybach ale bez osadu który został na dnie.
Gotujemy wszystko na małym ogniu przez godzinę. Następnie odcedzamy kapustę z wody.
W międzyczasie kroimy cebulkę w kostkę i podsmażamy na oliwie na dużej patelni.
Do podsmażonej cebuli dodajemy kapustę i smażymy całość przez ok 10 min doprawiając do smaku sola oraz pieprzem. Po tym czasie pozostawiamy farsz do przestygnięcia.
Na blacie rozkładamy ciasto francuskie i kroimy w szerz na 3 części.
Ostygniety farsz układamy z boku ciasta wzdluz każdej z części.
Następnie każdą część z osobna zawijamy w rulon ja roladę i kroimy na mniejsze kawałki według uznania.
Paszteciki smarujemy z wierzchu rozmąconym jajkiem i pieczemy w 200C przez ok 20 min lub do momentu ładnie zarumienionego ciasta.
Gotowe. Smacznego!
Gdzi w tych pasztecikach jest pasztet?
To są kapuśniaczki.