Muszę przyznać, że wynalazca pomysłu na gotowe ciasto francuskie był geniuszem. Przepisy z ciastem francuskim w roli głównej to jedne z najszybszych i tym samym najbardziej poczytnych przepisów na naszym blogu. Musze również dodać, że nigdy jak do tej pory nie próbowałam go sama przygotować. Z pewnością domowej roboty ciasto jest o niebo lepsze! W końcu nie mówię nie, dorosnę do tego i przygotuję ciasto francuskie domowej roboty. Sakiewki z ciasta francuskiego z karmelizowaną cebulą to przepis Maćka, który przygotował je dosłownie w mgnieniu oka. Po skończonej pracy zawołał mnie tylko mówiąc: Magda rób zdjęcia-to będzie hit 😉
Dodatkowo polecamy przetestować nasze TOP 15 przepisów z ciastem francuskim.
Magda
The form you have selected does not exist.
Składniki na sakiewki z ciasta francuskiego z karmelizowaną cebulą:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 60 g sera gorgonzola
- 3 plastry parzonego boczku
- karmelizowana cebula 1/2 porcji według naszego przepisu 🙂
Zaczynamy od przygotowania karmelizowanej cebuli.
Następnie rozkładamy ciasto francuskie na płasko i mamy dwie opcje: albo wycinamy z niego kółka jak do pierogów za pomocą okrągłego naczynia z ostrym brzegiem /efekt końcowy jak na zdjęciach/, albo wycinamy kwadraty i uzyskamy taki efekt.
Wyciętymi kawałkami ciasta francuskiego wykładamy każdy z otworów blaszki do pieczenia muffinów.
Następnie dodajemy karmelizowana cebulę, pokruszony ser oraz pokrojony w drobne paseczki boczek.
Sakiewki pieczemy w 190C przez 20 min lub do momentu ładnie zarumienionego ciasta.
Gotowe. Smacznego!
Znakomity pomysl –
Bardzo smakowicie się prezentują! Idealne jako przekąska na imprezę, czy jako pyszne, sobotnie, niespieszne śniadanie 🙂