Ryż fasolą w stylu karaibskim to jest petarda! Ostatnio Magda coraz częściej karmi mnie daniami bez mięsa! Kiedyś nie wyobrażałem sobie obiadu bez tego składnika. Od kiedy prowadzimy bloga, a to już prawie 7 lat, moje gusta kulinarne bardzo się zmieniły. Zaczęliśmy próbować nowych smaków, eksperymentować z nimi i tworzyć dania które zachwycą nasze podniebienia. Tymi najlepszymi dzielimy się tutaj z Wami, te gorsze pozostają na kartkach w zeszytach. No ale wracając do dań bezmięsnych. Poniżej znajdziecie przepis na ryż z fasolą w stylu karaibskim. Sycący, aromatyczny, kolorowy! W zupełności wystarcza jako samodzielne danie! Ja się najadłem! Oczywiście możecie obok ugrillować kawałek kurczaka czy innego mięska a z tego ryżu zrobić tylko dodatek. Wszystko zależy od chęci i upodobań. Ale tak jak pisałem, ja jako naczelny mięsożerca naszego domu, najadłem się do syta bez żadnego dodatku mięsa.
Maciek
PS Jeżeli tak jak i my lubicie dania jednogarnkowe bez dodatkowej sterty naczyń do zmycia po obiedzie, zapraszam do naszych: TOP 15 przepisów na dania jednogarnkowe
The form you have selected does not exist.
Składniki na ryż z fasolą w stylu karaibskim :
- 2 szklanki ryżu jaśminowego
- 1 cebula
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- puszka czerwonej fasolki z puszki
- puszka pomidorów
- 2 łyżeczki kminku
- 1 łyżka kurkumy
- 2 łyżeczki tymianku
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 4 szklanki wody
- Pietruszka lub kolendra do podania.
Zaczynamy od pokrojenia cebuli w kostkę.
Następnie na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
W międzyczasie ucieramy w moździerzu kminek z tymiankiem.
Gdy cebula się zeszkli dodajemy do patelni odsączoną fasolę oraz pomidory.
Następnie dodajemy wszystkie przyprawy i podsmażamy całość przez ok 2 minuty.
Po tym czasie przesypujemy do patelni opłukany ryż i podsmażamy go kolejne 2 minuty.
Następnie dodajemy do patelni wodę. Przykrywamy i pozostawiamy na małym ogniu na 20 minut.
Po tym czasie sprawdzamy czy ryż jest ok i ewentualnie pozostawiamy pod przykryciem na jeszcze chwilkę.
Ryż z fasolą posypujemy zieleninką przed samym podaniem.
Rewelacyjnie smakuje również na następny dzień.
Smacznego!
Wow! Wyglada przepysznie! Dobry pomysl no jutrzejszy obiad
Kmin = kmin rzymski?
czy kminek?
kminek!