Łosoś pieczony w maśle, miodzie i czosnku to pomysł na szybki i wartościowy posiłek dla całej rodziny. O tym, że ryby są pyszne chyba nie musze nikogo przekonywać, ale o tym, że potrzeba je jeść dla zdrowia słyszeli już chyba wszyscy w swoim życiu. Dodatkowo połączenie masła, miodu i czosnku przy rybie sprawdzi się zawsze, a w połączeniu z przyprawami i cytryną wychodzi rewelacyjnie. Przygotowanie takiego obiadu to pestka nawet dla laika. Natrzeć mięso i wstawić do pieca, a reszta już zrobi się sama. Jednakże oprócz podawania pieczonego łososia na ciepło w formie obiadu, idealnie sprawdzi się też na zimno na przykład do sałatki lub na kanapkę. W jego wykorzystaniu ogranicza nas tylko wyobraźnia 😉 Na koniec nie pozostaje mi nic innego jak szczerze polecić ten przepis bo łosoś pieczony w maśle, miodzie i czosnku serio wychodzi genialnie!
Magda
P.S. Dodatkowo mam tu jeszcze dwa przepyszne i równie ekspresowe pomysły na pieczonego łososia: w sosie sojowo-musztardowym oraz w sosie sweet chilli w obu wersjach place lizać 😉
A jeżeli jest gdzieś pod ręką łosoś wędzony to szczerze polecam przepisy na:
- makaron z wędzonym łososiem i cukinią
- quiche z wędzonym łososiem i warzywami
- wędzonego łososia z kuskusem i bazyliowym sosem
- sałatkę z wędzonym łososiem
- makaron z łososiem w sosie śmietanowym
Łosoś pieczony w maśle, miodzie i czosnku, składniki:
- 800 g fileta z łososia ze skórą
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki rozpuszczonego masła
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 cytryny
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- opcjonalnie świeży rozmaryn
- papier do pieczenia
Zaczynamy od umycia ryby i osuszenia jej papierowym ręcznikiem.
Następnie przekładamy rybę do blaszki/naczynia wyłożonego papierem do pieczenia.
Następnie w miseczce łączymy miód, rozpuszczone masło, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wszystkie przyprawy.
Na koniec smarujemy łososia całą uzyskaną marynatą, układamy na nim plasterki cytryny i pieczemy przez 25 min w 200C.
Koniec! Łosoś pieczony w maśle, miodzie i czosnku jest już gotowy!
Ale super przepis, zawsze robiłem z masłem i czosnkiem, ale nigdy nie pomyślałem żeby dodać miodu.