Pomimo sporej już kolekcji rozmaitych przepisów obiadowych jakie stworzyliśmy na blogu, lubię wracać do podstaw i klasyki czyli kuchni mojej mamy i babci. Karkówka w sosie własnym to proste w przygotowaniu a zarazem bardzo smaczne danie, które sprawdzi się idealnie na obiad dla całej rodziny. Tak przyrządzoną karkówkę zazwyczaj podajmy z ziemniakami oraz ulubioną surówką, wtedy klasyczne danie jest w pełni kompletne. Co czyni ten przepis tak smacznym? Moją tajną bronią w przyrządzaniu duszonej karkówki jest ocet jabłkowy. Dzięki zastosowaniu octu jabłkowego mięso kruszeje i po jego zastosowaniu nigdy nie wyjdzie nam twarde. Dodatkowo dzięki bulionowi i mące powstanie przepyszny sos otulający mięso. Szczerze polecam wypróbować!
Magda
P.S. Dodatkowo podrzucam nasze inne pomysły na przygotowanie karkówki:
- Pieczona karkówka w sosie pomidorowym
- Roladki z karkówki z szynką i szparagami
- Pieczona karkówka z porem w sosie śmietanowym
- Duszona karkówka w sosie z marchewką
The form you have selected does not exist.
Karkówka w sosie własnym, składniki:
- ok 600 g karkówki w plastrach
- 1 płaska łyżeczka soli
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka papryki
- łyżeczka czarnego pieprzu
- główka cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 700 ml bulionu warzywnego lub jaki mamy pod ręką 😉
- mąka do obtoczenia mięsa
- olej do smażenia
Zaczynamy od umycia i osuszenia mięsa.
Następnie mięso przekładamy do miski lub szczelnie zamykanego worka foliowego wraz z octem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i wszystkimi przyprawami czyli tymiankiem, papryką oraz solą i pieprzem. Mięso pozostawiamy tak w lodówce na minimum 1 godzinę.
Kolejnym krokiem będzie obtoczenia plastrów karkówki w mące i obsmażenia jej na oleju z obu stron ale tylko do momentu aż mięso się przyrumieni.
Następnie obsmażone mięso przekładamy do garnka w którym będziemy je dusić.
Po zdjęciu karkówki z patelni, na pozostałym tłuszczu podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę do momentu aż się ładnie zeszkli i również przekładamy ją do garnka.
Na koniec mięso z cebulą zalewamy gorącym bulionem i przykrywamy garnek pokrywką dusząc mięso przez godzinę na małym ogniu.