Smażone pieczarki z cebulą to banalnie prosty dodatek do wielu dań. Nadają się zarówno jako dodatek do obiadu lub na przykład farsz, smażone pieczarki sprawdzają się rewelacyjnie w wielu połączeniach. Dodatkowo aromat przypieczonych grzybów na masełku z czosneczkiem to jest właśnie to co tygryski lubią najbardziej 🙂 Jednakże prosty w wykonaniu przepis jeszcze bardziej skłania do jego przygotowywania. Wersji smażonych pieczarek jest całe mnóstwo, my przygotowaliśmy tu naszą ulubioną ze świeżą kolendrą 🙂
P.S. Zapraszamy również po inne ciekawe przepisy z pieczarkami w roli głównej:
- hot-dogi z pieczarkami i serem
- kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym
- faszerowane pieczarki – ser i bekon
- pieczarki w cieście piwnym
- roladki ze schabu z boczkiem i pieczarkami
- makaron z pieczarkami w sosie śmietanowym
- kaszotto z pieczarkami i szynką
- makaron z cukinią i pieczarkami
Składniki na smażone pieczarki z cebulą:
- 500g pieczarek
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 1/2 łyżeczki płatków paprykowych
- 1/2 pęczka świeżej kolendry
- sól i pieprz
Zaczynamy od umycia i obrania pieczarek.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na złoty kolor.
Następnie dodajemy do cebuli przeciśnięty przez praskę czosnek i 1 łyżkę masła, smażąc wszystko jeszcze 1 minutkę.
Kolejnym krokiem będzie dodanie pokrojonych w plasterki pieczarek, sosu sojowego i przypraw.
Następnie pieczarki smażymy na rumiano.
Na koniec smażenia dodajemy do nich posiekaną świeżą kolendrę.
Smażone pieczarki z cebulą gotowe, smacznego!