Pasty i rożnego rodzaju dipy kocham do szaleństwa. A jeszcze bardziej uwielbiam te proste do zrobienia 😉 Różnego rodzaju przekąski dosłownie z byle czego, tylko z dodatkiem takiej pasty, zrobić można ekspresowo i do tego wyjdzie nam całkiem porządne jedzonko. Zdrowo i smacznie czyli tak jak lubię najbardziej. Czy to na kanapkę czy do tortilli lub do chipsów, pasta z fasoli i ciecierzycy stosuję po prostu do wszystkiego. Jest również tak jak większość naszych past czy to na przykład z cieciorki z prażonym słonecznikiem lub ta z czerwonej fasoli i papryki naprawdę prosta w wykonaniu. Szczerze polecamy do wypróbowania tego przepisu.
Pasta z fasoli i ciecierzycy, składniki:
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 pęczek pietruszki
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki przyprawy do taco
Zaczynamy od obrania i pokrojenia cebuli w kostkę. Następnie smażymy pokrojona cebulkę na oliwie do momentu aż się ładnie zarumieni i zdejmujemy ja z ognia.
Fasolę oraz ciecierzycę lekko odsączamy na sitku pozbywając się nadmiaru płynu.
Natkę pietruszki drobno siekamy.
W naczyniu łączymy fasolę, ciecierzycę, smażoną cebulkę oraz wszystkie przyprawy i blendujemy wszystko na gładką pastę.
Ostatnim krokiem będzie dodanie drobno posiekanej pietruszki.
Smacznego!
Po więcej naszych przepisów na pasty, dipy i sosy zaglądajcie w link!
Super! palce lizac !!!