Idealna przekąska na imprezę, posiedzenie przy piwie bądź jako smaczny dodatek do wieczoru filmowego. Pieczarki w cieście piwnym to pyszny smakołyk, który dodatkowo jest szybki w przygotowaniu i nie wymaga tony różnego rodzaju składników. Czy są smażone? Tak. Czy w oleju? Tak. Ale pytanie powinno brzmieć: Czy są smaczne? O tak! Koniecznie musicie ich spróbować!
Magda
The form you have selected does not exist.
Składniki na pieczarki w cieście z piwem:
- 400 g świeżych pieczarek
- 1 szklanka mąki
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki płatków paprykowych
- 1 1/2 szklanki piwa
- olej do smażenia
Zaczynamy od umycia i dokładnego osuszenia pieczarek.
Następnie w 1/4 szklanki przygotowanej mąki obtaczamy nasze pieczarki.
Pozostałą mąkę łączymy dokładnie z wszystkimi przyprawami.
Kolejnym krokiem będzie dodanie do mąki piwa i dokładne wymieszanie masy w celu pozbycia się grudek.
Frytkownicę, bądź patelnię z olejem rozgrzewamy do 180C.
Każdą z pieczarek po kolei zamaczamy w masie i wkładamy na rozgrzany olej.
Smażymy pieczarki w głębokim tłuszczu na złoty kolor przekręcając je w trakcie smażenia.
Gotowe. Podajemy na gorąco!
Poniżej podsuwamy Wam również inne pomysły z wykorzystaniem pieczarek:
Faszerowane pieczarki z bekonem i serem jako przekąska.
Smażone pieczarki z cebulą jako fajny dodatek do mięsnego obiadu lub danie samo w sobie.
Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami to rewelacyjny pomysł ba obiad.
oraz makaron z pieczarkami w sosie śmietanowym na szybki obiad!