Hot dogi z pieczarkami i serem to ciekawy pomysł na śniadanie lub lunch serwowany na gorąco. Ten prosty w przygotowaniu przepis to ciekawa propozycja gdy mamy ochotę na wegetariańską wersję tego dania 😉 Są mega łatwe w przygotowaniu a do tego rewelacyjne w smaku! Magda, jak jej je przygotowałem zjadła aż dwa 😉 Nawet nasze dzieci, które nie są wielkimi fanami pieczarek je zjadły i odniosłem wrażenie, że im smakowały choć oficjalnie nadal nie lubią pieczarek 😉 Oczywiście macie dowolność w doprawieniu, możecie dodać czegoś ostrzejszego lub możecie dodać jakąś kiełbaskę albo bekonik. Najważniejsze aby w bułce znalazło się to co lubicie najbardziej a nie tylko zwyczajna parówka 🙂 Co w nich najlepsze to to, że następnego dnia też są smaczne, wystarczy wrzucić te hot dogi z pieczarkami do piekarnika i znowu możecie rozkoszować się ich smakiem. Polecam!
Maciek
PS. Gdy macie ochotę na inny farsz lub danie w podobnym stylu proponuję zajrzeć do przepisu na roladki z bagietki ze szpinakiem 🙂
Dodatkowo podrzucam kilka innych smakowitych pomysłów z użyciem pieczarek: TU

The form you have selected does not exist.

Składniki na hot dogi z pieczarkami i serem:
- 4 bulki do hot dogów francuskich (śmiało można zastąpić bułkami paluchami)
- 500 gram pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- pęczek natki pietruszki
- 1/2 szklanki żółtego sera
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz
Zaczynamy od przygotowania pieczarek. Grzyby obieramy i kroimy na połówki a następnie na plasterki. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z dodatkiem oliwy i smażymy pieczarki aż woda odparuje.
Następnie dodajemy posiekaną drobno cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku i smażymy aż cebula zmięknie. Następnie odstawiamy farsz do ostygnięcia.
Gdy pieczarki ostygną (chyba, że jesteście bardzo niecierpliwi to możecie zacząć składać danie wcześniej) dodajemy posiekaną drobno natkę pietruszki oraz starty żółty ser.
Farsz przekładamy do bułek, dopychając go dokładnie aby farsz dotarł na koniec bułek.
Hot dogi faszerowane pieczarkami wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200C na 10 minut.
Gotowe 🙂
