Brzmi „fancy”, a co? Nie można? Pewnie, że można! Nie trzeba koniecznie iść do restauracji skoro można TAKIE DANIE zrobić we własnej kuchni i to bez dużego nakładu pracy i Waszego cennego czasu /co nie oznacza, że do takowych od czasu do czasu nie wychodzimy 😉 /. Często bywa i tak, że jak spojrzymy na przepis co ma dużo składników w samym tytule to od razu się zniechęcamy z obawy przed skomplikowanym do wykonania daniem – jest to duży błąd! Przeważnie to tylko brzmi strasznie i nie powinniśmy się zniechęcać do przejrzenia składników i sposobu przygotowania takiego posiłku. Oboje z Maćkiem uwielbiamy jeść. Jeżeli do tego w prosty i szybki sposób możemy sobie dogodzić to czemu nie – korzystamy i urządzamy sobie małą ucztę we własnym domku 🙂
P.S. Podrzucam więcej pomysłów na dania główne z wykorzystaniem bakłażana:
- Lasagne z cukinią i bakłażanem
- Zapiekanka makaronowa z białą kiełbasą i bakłażanem
- Curry z bakłażanem
- Musaka
Składniki na pierś indyka z bakłażanem:
- 1 połowa piersi indyka
- 1 bakłażan
- 2 ostre papryczki
- 3-4 ząbki czosnku
- oliwa
- 1/3 szklanki białego wina
- 1/4 szklanki sosu sojowego
- 3/4 szklanki wody
- 1/2 szklanki listków świeżej bazylii
- sól i pieprz
- ryż
Przygotowujemy ryż według przepisu na opakowaniu.
Kroimy pierś z indyka w dużą kostkę.
Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmażamy czosnek i dodajemy kawałki piersi.
Smażymy do momentu zarumienienia i doprawiamy solą i pieprzem.
Zdejmujemy indyka z patelni i dodajemy do niej 3 łyżki oliwy i pokrojonego w ćwiartki bakłażana. Smażymy aż bakłażan nam zmięknie.
Następnie do bakłażana dodajemy 2 łyżki oliwy, pokrojoną drobno papryczkę i podsmażamy jeszcze chwilkę.
Po chwili dodajemy wodę, sos sojowy, wino, indyka i bazylię.
Smażymy jeszcze 5-7 min.
Podajemy z wcześniej przygotowanym ryżem.
Potwierdzam, jest absolutnie przepyszne!
W domu można zjeść często lepiej niż w niejednej restauracji, i wcale nie jest to aż tak skomplikowane 🙂 Pysznie wygląda to danie 🙂
Dokładnie – nie jest, a w dodatku do zrobienia w pół godziny 🙂