Tarta z budyniem i dżemem truskawkowym to prosty przepis na pyszny deser. Dodatkowo przygotować może ją dosłownie każdy i nie wymaga zbyt zaawansowanych zdolności kulinarnych. Jaki jest jej największy atut? Znika z talerzy szybciej niż by się nam mogło wydawać 😉 Niby nic takiego, kruche ciasto, budyń i dżem. Brzmi jak banał, ale właśnie takie połączenia składników wprowadzają domowy, sielski klimat i powrót smaków z dzieciństwa. Osobiście tarta z budyniem i dżemem smakuje mi najlepiej z ciepłą herbatką, Maciek popija ją mlekiem a dzieciaki wcinają ją tak, że nie pozostaje na talerzy żaden okruch 😉 Chyba już nie muszę nic dodawać tylko polecam wypróbować ten przepis!
Magda
P.S. Polecam również inne nasze przepisy na pyszne tarty na słodko:
- tarta z brzoskwiniami,
- tarta z truskawkami,
- prosta tarta cytrynowa
- tarta gruszkowa w sosie miodowo-imbirowym,
- prosta tarta z jabłkami,
- tarta z rabarbarem i gruszkami
The form you have selected does not exist.
Tarta z budyniem i dżemem truskawkowym, składniki:
- 1 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru brązowego
- 100 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- opakowanie budyniu
- mleko do przygotowania budyniu
- 1 słoik /250 g dżemu truskawkowego
Mąką, cukier, pokrojone w kostkę masło, jajko oraz proszek do pieczenia łączymy w misce i szybko wyrabiamy kruche ciasto.
Następnie gdy ciasto jest już wyrobione dzielimy je na 2 równe części i zawijamy w folię. Jedną część wkładamy do lodówki na 10 minut a drugą wkładamy do zamrażarki.
Gdy ciasto będzie w lodówce przygotowujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu i pozostawimy do ostygnięcia.
Następnie po 10 minutach wyciągamy ciasto z lodówki i wykładamy nim nasmarowaną masłem formę do tarty. Na ciasto wykładamy warstwę dżemu a na dżem warstwę ostudzonego budyniu.
Na całość tarkujemy zmrożoną część ciasta na używając tarki o grubych oczkach.
Tartę pieczemy w temperaturze 200C przez 40 minut.
Na koniec po tym czasie zostawiamy tartę do całkowitego wystygnięcia inaczej budyń i dżem się rozpłyną w trakcie krojenia.
Tarta z budyniem i dżemem gotowa, smacznego!
mmcooking.pl jest najlepszym blogiem kulinarnym!!!
Proste sprawdzone przepisy dla każdego i na wszystkie okazje!!!
Jakie wymiary powinna mieć forma do tej tarty?