Surówka z marchewki to kolejna nasza propozycja na urozmaicenie domowego obiadu. Bo czym by był sam schabowy bez wyrazistej surówki serwowanej u jego boku? 😉 Pyszna, soczysta i wyrazista propozycja idealnie się sprawdzi jako dodatek ale nie tylko do kotleta. Dodatkowo można ją serwować do różnych dań mięsnych albo do grilla. Tylko kilka składników i odpowiednie przyprawy a otrzymamy super efekt niedużym kosztem. Ponadto przygotowuje się ją dosłownie w 5 minut. Na koniec nie pozostaje mi nic innego jak polecić Wam ten pyszny dodatek. Smacznego 🙂
Magda
P.S. Dodatkowo podrzucam kilka innych pomysłów na pyszne surówki do obiadu:
- surówka z pora i kiszonego ogórka
- surówka z marchewki na ostro
- orzeźwiająca surówka z czerwonej kapusty
- surówka z rzepy
- surówka z białej kapusty, marchwi i jabłek
- coleslaw – surówka i jak ją zrobić
The form you have selected does not exist.
Surówka z marchewki, przepis:
- 3 średniej wielkości marchewki
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2 ząbki czosnku
- pieprz czarny do smaku
Zaczynamy od umycia i obrania marchewek.
Następnie ścieramy marchewki na dużych oczkach tarki.
W moździerzu ucieramy ziarna kolendry i łączymy z innymi przyprawami.
Następnie w miseczce łączymy oliwę z oliwek, ocet balsamiczny oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
Na koniec łączymy mokre składniki z suchymi przyprawami i dodajemy je do startej marchwi.
Gotowe. Smacznego 🙂