Ostatnio z uwagi na stan zdrowia naszych dzieci, zmuszeni jesteśmy gotować lżejsze jedzenie. Choć nigdy nie gotowaliśmy zbyt tłusto to teraz musimy w szczególności uważać na to co jedzą nasze dzieciaczki. Kaszotta, faszerowane warzywa i inne tego typu troszkę się im już znudziły, dlatego przyszła pora na lekki gulasz. Gulasz z indyka z cukinią to już druga nasza propozycja na gulasz z mięsa indyka. Wcześniej opublikowaliśmy gulasz z indyka z pieczarkami, a teraz przyszła pora na cukinię. Jest jeszcze delikatniejszy niż poprzedni, jak zwykle prosty w wykonaniu a nasze dzieciaki się nim zajadają. Zdecydowanie najlepszym jego plusem jest to, że w takich proporcjach jakie prezentujemy w przepisie poniżej dla czteroosobowej rodziny jak nasza, starcza na dwa dni!
Magda
Składniki na gulasz z indyka z cukinią:
- 500 g mięsa z indyka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 1 kg cukinii
- 500 g pieczarek
- 6 zieli angielskich
- 4 liście laurowe
- oliwa
- płatki paprykowe
- sól i pieprz
Zaczynamy od przyprawienia mięsa i w zależności czy kupiliście gotowe mięso na gulasz czy mięso w kawałku kroimy je na 2 cm kawałki.
Mięso podsmażamy na oliwie na złoty kolor i przekładamy je do garnka w którym będziemy gotować gulasz.
Następnie na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę.
Gdy cebula się zeszkli dodajemy posiekany czosnek i startą na dużych oczkach tarki marchewkę. Jak marchew się podsmaży i zacznie ładnie pachnieć, solimy ją i przekładamy warzywa z patelni do garnka z mięsem.
Ponownie na tej samej patelni z oliwą dodajemy pokrojone w ćwiartki pieczarki, solimy je i smażymy je aż się ładnie zarumienią. Po usmażeniu przekładamy pieczarki do garnka.
W międzyczasie cukinię myjemy, jeżeli skóra jest twarda obieramy ją i kroimy w kostkę a następnie dodajemy do garnka z mięsem.
Do garnka dodajemy 1 litr wody i dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe. Przykrywamy garnek pokrywką i dusimy gulasz na małym ogniu przez ok 30 min lub do miękkości mięsa.
Na koniec przyprawiamy całość do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!