Wow, oto jest właśnie przykład przepysznego dania, które powstało z tego co akurat znajdowało się w naszej lodówce oraz kuchennych szafkach. Kilka głównych składników, trochę przypraw i oto powstaje takie cudo! A takie dania kocham najbardziej, szybkie, smaczne i przy okazji nie marnują mi się zalegające w szafkach składniki. Bardzo sycące połączenie mięsa oraz ciecierzycy dopełnia smak pomidorowego sosu. Indyk z ciecierzycą w pomidorach – OMG spójrz tylko na zdjęcia a od razu najdzie Cię ochota na taką wyżerkę 😉
Indyk z ciecierzycą w pomidorach, składniki:
- 400 g piersi indyka
- 1 główka cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 puszka pomidorów w puszce
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki wędzonej papryki
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka cukru
Odsączamy z zalewy ciecierzycę. W niedużej miseczce łączymy ciecierzycę, przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku i doprawiamy całość papryką wędzoną , słodką oraz solą i pieprzem. Odstawiamy na bok.
Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę do momentu aż się zeszkli. Następnie do patelni dodajemy pokrojonego w kostkę indyka i podsmażamy go z cebulką na złoty kolor.
Kolejnym krokiem będzie dodanie do patelni przyprawionej wcześniej ciecierzycy oraz pomidorów z puszki razem z zalewą.
Następnie całość doprawiamy solą, pieprzem ziołowym, bazylią oraz cukrem. Dokładnie wszystko mieszamy do połączenia się smaków i zmniejszamy ogień. Gdy danie zacznie się gotować zdejmujemy patelnię z ognia.
Polecamy podawać z kaszą i poszatkowaną świeżą bazylią.