Indyk z warzywami z patelni to idealny przepis tych co nie lubią stać przy garach. Potrzebujemy jedynie garnka do ugotowania ryżu, patelni do przygotowania no i oczywiście nóż i deska do krojenia. Ja jakiś czas temu nabyłem woka ze stali węglowej i ogólnie ostro się nim jaram, więc jak tylko nie mam ochoty na stanie przy kilku garnkach na raz odrazu coś do niego wrzucam, tak było choćby z tą wołowiną z cukinia i brokułami. Zaprawdę powiadam Wam WOK to obowiązkowy element wyposażenia kuchni dla osób które lubią gotować. No ale wracając do naszego dania którym jest indyk z warzywami z patelni, do jego przygotowani nie jest nam potrzebny wok a jedynie jakaś głęboka patelnia.
Składniki na indka z warzywami z patelni:
- 500 g piersi z indyka
- 1 średniej wielkości cukinia
- 1 czerwona papryka (z tą czerwienią to niekoniecznie)
- 6 dużych pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka świeżego imbiru
- 1 cebula dymka
- 1 łyżka mąki kukrydzianej
- 4 łyżki sosu sojowego ciemnego
- sól i pieprz
Przygotowania zaczynamy od pokrojenia wszystkich składników. Indyka kroimy w kostkę mniej więcej 2 cm. Z cukinii wydrążamy miąższ po czym razem z papryką kroimy w kostkę o tej samej wielkości co indyka. Pieczarki w zależności od wielkości kroimy na połówki bądź ćwiartki.
Na mocno rozgrzany olej wrzucamy indyka, smażymy aż nabierze złotego koloru. W trakcie smażenia dodajemy do niego sól oraz pieprz, po czym zdejmujemy go z patelni.
Na tą samą patelnie wrzucamy pokrojoną w krążki cebulę oraz posiekany czosnek i imbir, po chwili dodajemy pieczarki, które smażymy do momentu aż zaczną puszczać wodę. Do pieczarek wrzucamy usmażonego wcześniej indyka, paprykę oraz cukinię i całość zalewamy sosem sojowym. Całość dusimy przez około 10 minut.
Warzywa wypuszczą trochę soków, co sprawi że w patelni będziemy mieli sporo wody z sosem sojowym. Wystarczy zrobić na środku patelni puste miejsce w którym zbierze się sos, dodać tam łyżkę mąki i dokładnie wymieszać. Stworzy to gęsty aksamitny sos.
Całość dodajemy do ryżu i tak oto mamy pyszny obiad.
Zawsze brakuje mi pomysłów na indyka 🙂 Na pewno wykorzystam ten przepis 😉 Wygląda pysznie 😉
Dużo już słyszałam o patelni WOK. Naprawdę jest tak fantastyczna, jak mówią?
Powiem tak wok ma swoje plusy i minusy, my mamy woka ze stali węglowej co do minusów to utrzymanie go w dobrej kondycji jest troch pracochłonne bo po każdym smażeniu czyści się go druciakiem bez użycia środków chemicznych, potem osuszanie i wypalanie olejem na gorąco (dymi)… 😉 ale smażenie to poezja na indukcji podkręca się moc prawie na maxa i smażenie dań takich jak to jest naprawdę ekspresowe. Tylko trzeb mieć zawsze przygotowane składniki bo smażąc na woku wszystko dzieje się trochę szybciej 😉
Indyk z tego przepisu wyszedl po prostu wspaniale!!! bede z pewnoscia wracac do tego dania!!!
Uwielbiam czytać takie komentarze! Ciesze się, że smakowało 🙂 <3