Prosta tarta cytrynowa to jedno z tych ciast do których przepisów się wraca. Mało składników, proste wykonanie i szybkie efekty. Do tego dołączmy cytrynowy aromat rozchodzący sie po domu mimowolnie skupiający domowników wokół piekarnika – czego chcieć więcej?
Zapach aromatycznych wypieków rozchodzących się po domu od zawsze przypominał mi dzieciństwo i wakacje czy ferie spędzane u babci. Jak wiadomo kochana babcia dbając o ukochaną wnusię nie kupowała zbyt dużo łakoci do domu bo najzwyczajniej w świecie zdrowiej było coś upiec. Wtedy nie do końca to rozumiałam i się z nią zgadzałam – wiadomo. W chwili obecnej sama wychodzę z założenia, że piekąc w domu ciacho po prostu wiem co jem.
Dlatego idąc za przykładem mojej babci, staram się aby nasza mała jadła mniej cukru w postaci słodyczy (choć nie da się tak łatwo odciąć ją od cukierków 😉 ) a więcej w postaci owoców albo np. domowych wypieków takich jak cynamonowo-bananowe ciasteczka owsiane, ciasteczka z ciasta francuskiego albo te owsiane muffinki. Zresztą sami wiecie, że trochę już przepisów na zdrowe słodkości u nas znajdziecie.
Składniki:
- 1/4 szkl cukru pudru + do posypania wierzchu
- 1 szkl mąki
- 1/2 szkl masła /w pokojowej temperaturze/
- 1/2 szkl brązowego cukru
- 1/2 szkl cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 cytryna
W misce mieszamy cukier puder, mąkę i masło na kruche ciasto. `pamiętajmy że nie uzyskamy jednolitej masy tylko jednokolorowe grudki.
Natłuszczamy formę do tarty masłem i przekładamy cisto do formy dociskając całość równomiernie dłonią/palcami tworzą również boki.
Pieczemy sam spód w 200°C przez ok 20 min.
W między czasie w misce łączymy dwa rodzaje cukru, proszek do pieczenia, sól, jajka, ekstrakt, skórkę z całej cytryny i 1 łyżkę soku.
Gdy spód już się skończy piec przekładamy do niego masę i dalej pieczemy całość ok 30 minut w tej samej temperaturze.
Gdy ciasto ostygnie posypujemy całość cukrem pudrem.
Prawda że ta tarta cytrynowa jest prosta? Smacznego! 🙂
Jeżeli spodobał się Wam nasz przepis będzie nam bardzo miło jeżeli go udostępnicie w tym celu możesz skorzystać z poniżej zamieszczonych przycisków 🙂
A pół szklanki masła to ile w gramach ?
w tym wypadku będzie na oko 🙂
Jak zjem całą swoją bezę biorę się za ten przepis! Wygląda extra 😉
Magda, koniecznie daj znać jak wyszło 😀