Prosta tarta z jabłkami to nasza kolejna propozycja na pyszne ciasto przy niewielkim nakładzie pracy. Wcześniej na blogu podzieliliśmy się już przepisami na nie jedno proste ciasto choćby takie jak na przykład to proste ciasto z truskawkami, którego nie da się zepsuć. Oprócz smaku ta prosta tarta z jabłkami posiada też inny istotny walor jakim zdecydowanie jest jej nietypowy wygląd. Prostota jej wykonania jest powalająca a efekt końcowy zaspokoi nie jedno wybredne podniebienie. Czy już wystarczająco Was namówiłam? Do dzieła 🙂
Magda
The form you have selected does not exist.
Prosta tarta z jabłkami, składniki:
- 1 czubata szklanka mąki
- 4 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- 120 g zimnego masła
- 2 jabłka
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Zaczynamy od przygotowania ciasta. Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy do niej cukier puder, szczyptę soli oraz kawałki zimnego masła. Szybko zagniatamy /w robocie kuchennym/widelcem bądź ręką/ do uzyskania grubych grudek.
Formujemy z ciasta kulę i zawijamy w folię spożywczą. Następnie kulę spłaszczamy i wsadzamy do lodówki na 20-30 minut.
W międzyczasie jabłka myjemy i obieramy. Kroimy w plasterki lub kawałki według upodobań. Przekładamy jabłka do miski i dodajemy brązowy cukier, sok z cytryny i cynamon. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok.
Schłodzone ciasto wyjmujemy z folii i rozwałkowujemy na okrąg o grubości około 0,5 cm czyli wyjdzie 27-30 cm średnicy. Najprostszym sposobem na rozwałkowanie ciasta jest położenie go na kawałku papieru do pieczenia i przykrycie go drugim kawałkiem papieru. Wtedy przekładamy od razu ciasto na blaszkę. Boki ciasta nie muszą być równe, a właściwie im bardziej poszarpane tym ładniejszy będzie efekt końcowy.
Na środek naszego ciasta kładziemy odsączone z dodatkowych soków jabłka, zostawiając z boków miejsce na jego zawiniecie. Boki ciasta zawijamy do środka i wkładamy całość do piekarnika nagrzanego do 200°C na ok 40 min lub do momentu ładnie zarumienionego ciasta. Smacznego!