Gotowe ciasto francuskie, to jak już zapewne Wiecie jest jednym z naszych ulubionych półproduktów. Ogólnie staramy się nie używać tego typu rzeczy i gotowców bo przecież sos bolognese do spaghetti lepiej zrobić samemu niż używać proszku bądź ze słoika. Bo po pierwsze, jest zdrowszy a po drugie oczywiście wtedy mamy 100% pewność do tego co jemy. Niestety z domowym ciastem francuskim jest tak, że przygotowanie go jest mega pracochłonne i ogólnie dość trudne.
Kiedyś w jakimś komentarzu ktoś postawił nam zarzut dlaczego używamy gotowego a nie robimy sami, prawda jest taka, że na blogu staramy się przekazywać Wam szybkie przepisy a przygotowanie ciasta francuskiego niestety takie nie jest. No a rabarbar to w sumie samo zdrowie: potas, sód, magnez, żelazo, fosfor, witaminę C, beta-karoten i do tego niewiele kalorii czy to Was nie zachęca? My go uwielbiamy, najlepiej pasuje w deserach takich jak na przykład ten przepis na deser z rabarbarem i mascarpone, choć ja w przeciwieństwie do Magdy wcinam go też na surowo z samym cukrem, ot takie przyzwyczajenie z dzieciństwa spędzanego na wsi 😉 Także jeżeli chcecie zdrowego i szybkiego w wykonaniu deseru to ta tarta z rabarbarem jest totalnie dla Was!!! 😉
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 240 g rabarbaru
- 2 gruszki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki miodu
- 1 jajko
Zaczynamy od pokrojenia rabarbaru w kawałki o grubości 1cm. Gruszkę kroimy w kostkę.
Następnie łączymy w misce rabarbar, gruszkę, cynamon, cukier i miód dokładnie wszystko mieszając.
Rozmrożone ciasto rozkładamy na papierze do pieczenia. Boki ciasta zawijamy do środka aby farsz się nie rozlał po blaszce.
Przekładamy farsz równomiernie na ciasto a jego boki smarujemy rozbełtanym jajkiem.
Tartę pieczemy 25 min w 220°C
Znakomite pomysly,swietna strona no I same pysznosci!
Każdy z nas ma jakieś przyzwyczajenia, tak jak ty z rabarbarem. Tylko ja uważam zdecydowanie, że smaczniejszy jest na wypiekach albo deserach. także obieram stronę Magdy 😀