Spaghetti z klopsikami w sosie pomidorowym to jedno z ulubionych dań moich córek. Jest to pyszne, treściwe i bardzo aromatyczne danie. Nie mam pojęcia jakim cudem te kluchy z mięsem robią taką furorę ale to połączenie składników zawsze się sprawdza. Nie mówię, że tylko dzieci lubią te klopsy, bo my również nie odpuszczamy sobie takich treściwych przyjemności 😉
Magda
PS. Dodatkowo podrzucam inne pomysły na dania główne z makaronem spaghetti:
- z boczkiem, pieczarkami i serkiem mascarpone
- bolognese
- danie jednogarnkowe w mniej niż 20 minut
- z pesto z mięty
- z klopsikami z białej kiełbasy
- carbonara i nie sięgniesz już po inny przepis
- aglio olio z krewetkami
- pizza z patelni
- z sosem z cukinii
- z cukinią i marchewką
Składniki na spaghetti z klopsikami w sosie pomidorowym:
Składniki na klopsiki (ok. 32 sztuk):
- 500 g mielonego mięsa z łopatki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 jajko
- sól i czarny pieprz
Składniki na sos:
- 1 puszka pomidorów
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- gałązka z liśćmi świeżej bazylii ok 10 szt.
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki płatów chilli
- 1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
- 1 opakowanie makaronu spaghetti
- ulubiony ser do posypania całości na koniec
Zaczynamy od przygotowania klopsików. Aby to zrobić łączymy w misce mięso, jajko, posiekaną drobno cebulę, 2 ząbki czosnku, suszone oregano oraz sól i pieprz do smaku. Zmoczonymi rękoma formujemy małe mieszczące się w dłoni klopsiki.
Następnie do garnka lub głębokiej patelni wlewamy oliwę i dodajemy drobno posiekany czosnek. Gdy czosnek uwolni swój aromat, czyli po ok minucie, przelewamy pomidory z puszki. Kolejnym krokiem będzie dodanie soli, oregano, płatków chilli oraz gałązki z liśćmi bazylii. Wszystko dokładnie mieszamy.
Gdy sos się nam zacznie gotować dodajemy do garnka/patelni nasze klopsiki. Zmniejszamy gaz/prąd i pod przykryciem, przewracając je od czasu do czasu, dusimy przez ok 30 min. Pamiętajmy, że czas ten może się zmienić w zależności od wielkości naszych klopsików dlatego sprawdzajmy w międzyczasie czy mięso jest już zrobione. Przed podaniem wyjmujemy z sosu liście bazylii.
W międzyczasie przygotowujemy makaron spaghetti według przepisu na opakowaniu.
Na koniec łączymy makaron spaghetti z klopsikami w sosie, posypujemy serem i serwujemy danie na gorąco! Danie możemy dodatkowo podawać ze świeżymi liśćmi bazylii. Smacznego 🙂
Przepyszne, dzięki za przepis!