Spaghetti z klopsikami z białej kiełbasy to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Intensywny smak kiełbasy znacznie podkręca smak całego dania. Wystarczy kilka składników, parę minut przygotowań i rewelacyjne danie ląduje na naszych talerzach. Na dodatek jest ono rewelacyjne dla osób, które nie lubią babrać się w surowym mięsie (ja niekoniecznie ale Maciek to lubi np. wymiętosić mięso mielone podczas doprawiania 😉 ), bo wystarczy wycisnąć kiełbasę z flaczka i już mamy pysznie doprawione klopsiki. Powiem Wam szczerze, że najlepiej nadaje się do tego własnej roboty kiełbasa, ewentualnie taka od rzeźnika, oczywiście z tą sklepową też wyjdzie smaczne. Ogólnie polecam używać tej kiełbasy którą zdarza Wam się przygotowywać, zazwyczaj wtedy będziecie mieli pewność, że jest smacznie doprawiona! Szybkie i proste w wykonaniu obiadki to to co lubimy z Maćkiem najbardziej, gdy między pracą a zajęciami dodatkowymi naszych dziewczynek jest tylko chwila na posiłek. Smacznego!
Magda
P.S. Jeżeli masz w domku makaron spaghetti lecz brak pomysłu na coś pysznego podrzucam również kilka naszych innych pomysłów na spaghetti w roli głównej:
- spaghetti z boczkiem pieczarkami i serkiem mascarpone
- z cukinią i marchewką – palce lizać!
- spaghetti pizza z patelni
- z sosem z cukinii
- aglio olio z krewetkami
- spaghetti carbonara – i nie sięgniesz już po inny przepis
- z pesto z mięty
- danie jednogarnkowe w mniej niż 20 minut
- spaghetti bolognese

The form you have selected does not exist.

Składniki na spaghetti z klopsikami z białej kiełbasy:
- 4 białe kiełbaski
- 1 gałązka świeżego rozmarynu
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki płatków paprykowych
- 1/2 szklanki oliwy
- opakowanie makaronu spaghetti
- opcjonalnie świeże listki bazylii i parmezan
Zaczynamy od wyciśnięcia zawartości kiełbasy z flaczków i formujemy z mięsa ok 2 cm. klopsiki.
Następnie na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy w całości gałązkę rozmarynu. Podsmażamy gałązkę przez ok minutkę i wyjmujemy z oliwy pozostawiając w oliwie jej piękny aromat.
Kolejnym krokiem będzie usmażenie klopsików na złoty kolor dodając w trakcie smażenia czosnek pokrojony w plasterki oraz płatki paprykowe.
W międzyczasie przygotowujemy makaron według przepisu na opakowaniu.
Na koniec do patelni z klopsikami dodajemy makaron i całość dokładnie mieszamy.
Opcjonalnie Spaghetti z klopsikami z białej kiełbasy podajemy ze świeżą bazylią i parmezanem.
Gotowe. Smacznego!

Nigdy bym się nie spodziewała, że klopsiki z białej kiełbasy mogę być tak smaczne. Idealne połączenie do Spaghetti. Świetny przepis.
Dziękuję <3