Mam czasem wrażenie, ze jestem na planie filmu „Dzień Świstaka”. Pobudka o piątej, szybki prysznic, przygotowanie posiłków dzieciakom i praca. Wracam, szybkie zakupy i przygotowanie obiadu. czasem tylko dzięki temu, że codziennie praktycznie jemy coś innego mogę sobie później przypomnieć dany dzień. Proszę powiedz, że nie tylko ja tak mam! Są oczywiście i tego plusy. Przepisy na blogu są w 90% przygotowywane z myślą o ich szybkim przygotowaniu. Bo kto ma czas na stanie przy garach? Ja na pewno nie! 😉 Spaghetti z cukinią i marchewką to bardzo aromatyczne, pyszne i sycące danie, którego nie odmówi nawet mój mąż – zagorzały mięsożerca! Połączenie rozmarynu z czosnkiem jest tu kluczowe do uzyskania pełni smaku tego dania, a prostota wykonania zachęci nie jednego niedzielnego kucharza. Ale jest to idealne rozwiązanie dla zapracowanych, którzy lubią smacznie zjeść nie spędzając godzin w kuchni 🙂
Magda
Polecamy też nasze inne ciekawe przepisy na spaghetti:
- z pesto z mięty
- carbonara
- z sosem z cukinii
- aglio olio z krewetkami
- bolognese
- pizza z patelni
- danie jednogarnkowe
The form you have selected does not exist.
Składniki na spaghetti z cukinią i marchewką:
- 1 opakowanie makaronu spaghetti
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- 1 duża gałązka świeżego rozmarynu
- 2 średniej wielkości marchewki
- 2 małe cukinie
- sól i pieprz
- parmezan
Zaczynamy od przygotowania makaronu spaghetti według przepisu na opakowaniu.
Następnie za pomocą specjalnej maszynki lub obieraczki wycinamy z obranej marchewki i umytej cukinii nitki lub wstążki.
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i dorzucamy posiekany czosnek i gałązkę rozmarynu.
Pilnujemy aby czosnek się nie przypalił, a gdy się zarumieni wyławiamy go razem z rozmarynem z patelni. W ten sposób otrzymamy cudowny aromat czosnku i rozmarynu.
Na dalej rozgrzaną patelnię z oliwą przekładamy marchew i podsmażamy mieszając od czasu do czasu przez ok. 5 minut.
Do marchwi dodajemy cukinię i smażymy razem do miękkości.
Następnie dodajmy ugotowany makaron i całość dokładnie mieszamy.
Przed podanie posypujemy parmezanem.
Gotowe. Smacznego!
Boże jakie to proste i tanie! Przepis kradnę na dzisiejszą obiadokolację